Συνολικά, 80.430 μαθητές φοίτησαν τη σχολική χρονιά 2012-2013 σε ένα από τα 1.035 ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, στα οποία εργάστηκαν 8.423 εκπαιδευτικοί. Την ίδια στιγμή, στα δημόσια σχολεία και των δύο βαθμίδων φοίτησαν 1.278.076 μαθητές. Ετσι, όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στο πρώτο πανελλήνιο συνέδριο ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, το 6% του συνόλου των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα επέλεξαν ιδιωτικό σχολείο. Τη μεγαλύτερη απήχηση έχουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (τα παρακολουθεί το 6,6% του μαθητικού πληθυσμού της σχετικής ηλικίας), όμως στο υψηλό ποσοστό συνέβαλε το γεγονός ότι η προσχολική αγωγή έγινε υποχρεωτική το 2009. Αντίστοιχα, επί του συνόλου των μαθητών αντίστοιχης ηλικίας το 6,4% πήγαινε το 2012-2013 σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, το 4,6% σε ιδιωτικό γυμνάσιο και το 5,9% σε ιδιωτικό λύκειο.
Οπως στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και στο εξωτερικό παρακολουθούν δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, το 2009, στις χώρες-μέλη του, κατά μέσο όρο το 82% των μαθητών ηλικίας 15 ετών πήγαινε σε δημόσια σχολεία, ενώ μόνο το 18% αυτών παρακολουθούσε εκπαιδευτικά προγράμματα ιδιωτικών σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πάνω από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία ξεπερνά τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Σε Γερμανία, Φινλανδία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβενία, Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 95% (Γερμανία) έως 98% (Πολωνία, Βουλγαρία, Κροατία), ενώ σε Ρουμανία και Ρωσία ανέρχεται σχεδόν στο 100% (99,5% και 99,9%, αντίστοιχα). Αντίθετα, κατά μέσο όρο πάνω από 6 στους 10 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα σε ιδιωτικά σχολεία σε χώρες όπως το Βέλγιο (69%), η Ολλανδία (66%) και η Ιρλανδία (61%).
Στην Ελλάδα, αντίστοιχα, το ποσοστό των μαθητών το οποίο πηγαίνει σε δημόσια σχολεία είναι κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ανέρχεται σε 94%. Συγκρίνοντας τα ποσοστά της Ελλάδας με τα ποσοστά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 27, και πάλι τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 85% για τους μαθητές που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία και σε 15% για τους μαθητές που πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία.
Βέβαια, λόγω της υπογεννητικότητας ο αριθμός των μαθητών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μειώνεται. Ομως, η μείωση είναι ισχυρότερη στα ιδιωτικά σχολεία εξαιτίας κυρίως, της στροφής πολλών νοικοκυριών στα δημόσια σχολεία, λόγω οικονομικής ύφεσης, αυξανόμενης ανεργίας και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ετσι, τη δεκαετία 2002-2011 ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια δημοτικά σχολεία μειώθηκε κατά 1,2% έναντι 4,7% της αντίστοιχης μείωσης στα ιδιωτικά δημοτικά. Στα δημόσια γυμνάσια η μείωση των μαθητών ήταν 3,8% και 15% στα ιδιωτικά, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια λύκεια μειώθηκε κατά 9,4% και στα ιδιωτικά λύκεια κατά 33,7%.