Υπό κατάληψη από γιατρούς και εργαζομένους 14 μονάδες του ΕΟΠΥΥ

Υπό κατάληψη από γιατρούς και εργαζομένους 14 μονάδες του ΕΟΠΥΥ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίμηνη απεργία των γιατρών οδήγησε στο αναγκαστικό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τη μετατροπή των πολυϊατρείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ενώ αυτά θα ήταν εν λειτουργία.

Επισήμως τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ έκλεισαν προσωρινά από χθες, καθώς προχθές το βράδυ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, ενώ ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας θέλει την επαναλειτουργία τους στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το 85% των μονάδων του ΕΟΠΥΥ έχει παραδοθεί και κάλεσε τους διευθυντές των υπολοίπων να τις παραδώσουν στις τριμελείς επιτροπές του ΕΟΠΥΥ. Οι 14 μονάδες υγείας (από τις 120) του ΕΟΠΥΥ που παρέμειναν χθες υπό κατάληψη από γιατρούς, εργαζομένους και πολίτες βρίσκονται κυρίως στην Αττική. Οι γιατροί από την πλευρά τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Από χθες εντάχθηκαν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας οι περίπου 8.700 εργαζόμενοι –γιατροί, οδοντίατροι, νοσηλευτές, τεχνικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό– στον ΕΟΠΥΥ και αναμένουν τις διαπιστωτικές πράξεις που θα δρομολογήσουν την ένταξή τους στο νέο πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας.

Οι γιατροί καλούνται σε διάστημα επτά ημερών να υπογράψουν δήλωση για το εάν επιθυμούν να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ ή να μείνουν εκτός, διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Οσοι δεν υποβάλουν αίτηση ένταξης απολύονται αυτοδικαίως, καθώς και όσοι δεν παρουσιαστούν στη νέα τους θέση. Απολύονται αυτοδικαίως επίσης και όσοι γιατροί δεν προσκομίσουν εγκαίρως τη βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν κλείσει το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίων τα οποία δεν τίθενται υπόψη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων –όπως θεσμικά είναι υποχρεωμένοι οι υπουργοί να κάνουν– κατήγγειλε χθες με επιστολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δημ. Ράικος. Αφορμή ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ, το οποίο, όπως επισημαίνει ο κ. Ράικος, εμπεριέχει διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα δημοσίων συμβάσεων και το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή πριν ενημερωθεί η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Μάλιστα, ο κ. Ράικος εμφανίζεται να σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχει διατάξεις για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δαπανών από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή