Χειρουργεία και το απόγευμα

Χειρουργεία και το απόγευμα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις έναντι αμοιβής εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ κατά τις απογευματινές ώρες, στο πρότυπο των «απογευματινών ιατρείων», θα δώσει το υπουργείο Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πελοπίδας Καλλίρης, πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, θα εισαγάγει τον θεσμό των «απογευματινών χειρουργείων» με στόχο αφενός να ενισχυθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, αφετέρου να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για μη επείγοντα χειρουργεία κατά το πρωινό ωράριο. Οσοι πολίτες δεν επιθυμούν να περιμένουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την επέμβαση ή ιδιωτική ασφάλεια (το υπουργείο θα υπογράφει συμβάσεις με εταιρείες) θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα απογευματινά χειρουργεία. Μέρος της αμοιβής των χειρουργών και του προσωπικού θα καταλήγει στο ταμείο του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο των πολλών μετακινήσεων ασθενών από τα περιφερειακά νοσοκομεία σε νοσοκομεία του κέντρου. Οπως ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Καλλίρης, στο ΚΑΤ παραπέμπονται κάθε εβδομάδα 50 περιστατικά από περιφερειακά νοσοκομεία. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και για άλλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό κ.ά. Αυτή τη στιγμή, η δαπάνη νοσηλείας αυτών των περιστατικών βαρύνει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων «υποδοχής». Σύμφωνα με τον κ. Καλλίρη, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρέωσης των νοσοκομείων προέλευσης των ασθενών για τη νοσηλεία. Ο περιορισμός του φαινομένου θα αποτελέσει και κριτήριο αξιολόγησης των μονάδων. «Θα ξεκαθαρίσουμε ποιο νοσοκομείο προσφέρει σε πραγματικό βαθμό», σημείωσε. Στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας των νοσοκομείων, ο κ. Καλλίρης προανήγγειλε ανακατανομή κλινών του ΕΣΥ ανά νοσοκομείο και ανά ΥΠΕ. Ο σχετικός σχεδιασμός θα γίνει εντός του 2014.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ρύθμιση που αφορά τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε υπηρεσίες των νοσοκομείων, όπως εστίαση, φύλαξη, καθαριότητα, για τις οποίες το ΕΣΥ δαπανά 450 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο κ. Καλλίρης ανέφερε το Αττικόν, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονα πλυντήρια που μπορούν να εξυπηρετούν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν κατά τη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι, όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, σε τρεις μήνες θα αξιολογηθούν και εφόσον δεν έχουν πετύχει τους στόχους θα δουν την έξοδο από το ΕΣΥ.

Μείωση δαπανών

Πάντως, το 2013 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 12,36% (η δαπάνη ανήλθε στο 1,8 δισ. ευρώ), ενώ εικόνα σταθεροποίησης καταγράφεται στην προσέλευση ασθενών στο ΕΣΥ, έπειτα από τρία χρόνια συνεχόμενης αύξησης λόγω κρίσης. Εξαίρεση αποτελεί η κίνηση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, όπου αυξήθηκαν κατά 200.000 οι επισκέψεις. Τέλος, μακριά από τον στόχο του 60% στη χρήση γενόσημων έμειναν τα νοσοκομεία (23,70% ήταν το ποσοστό το 2013), ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις νοσοκομείων που αντίθετα αύξησαν τη χρήση πρωτότυπων φαρμάκων.

Μόλις 2.319 αιτήσεις για το ΠΕΔΥ

Με λιγότερους γιατρούς απ’ όσους είχαν πριν από δύο εβδομάδες, θα επαναλειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου τα πολυϊατρεία -πρώην ΕΟΠΥΥ- στο πλαίσιο του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Χθες έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και τελικά περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς «γύρισαν» την πλάτη στο νέο σύστημα, αφού συνολικά υπέβαλαν αιτήσεις 2.319 από τους περίπου 5.000 που είχε ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι θα προκηρυχθούν περισσότερες από 2.500 θέσεις γιατρών, ωστόσο, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, δεν θα κατευθυνθούν όλοι οι γιατροί στο ΠΕΔΥ, αλλά θα «μοιραστούν» και σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Εμείς θα προκηρύξουμε τις θέσεις αναλόγως των αναγκών μας. Δεν είναι αναγκαστικό ότι όλες θα χρειαστούν στην Πρωτοβάθμια. Μπορεί να προκηρύξουμε και για τα νοσοκομεία», δήλωσε. Σήμερα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ υπό τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, με θέμα την ανά ειδικότητα και ανά Υγειονομική Περιφέρεια κατανομή των θέσεων που θα προκηρυχθούν. Επίσης ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, για να εξετάσουν το χρονοδιάγραμμα για τις προσλήψεις. Ο υπουργός προανήγγειλε και συνενώσεις-συγχωνεύσεις πολυϊατρείων σε διάστημα έξι μηνών. Οπως είπε, «σίγουρα θα υπάρξουν συνενώσεις, αλλά δεν είναι της παρούσης».

Χιλιάδες κλήσεις

Εν τω μεταξύ, «γονάτισε» χθες προσωρινά το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία ενημέρωσης για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι από χθες, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καλούν στο 210-3803470 (8 π.μ. – 3 μ.μ.) για να μάθουν τη λίστα των γιατρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή