Ασκήθηκε νέα δίωξη για τα εξοπλιστικά

Ασκήθηκε νέα δίωξη για τα εξοπλιστικά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δίωξη για ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, καθώς οι έρευνες που έγιναν αποκάλυψαν -και αυτή τη φορά- παρασκήνιο δωροδοκιών που επηρέασε την επιλογή συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Πρόκειται για ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, από τα πολλά που ήρθαν στην επιφάνεια με την αποκαλυπτική απολογία του πρώην αναπληρωτή στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Αντ. Κάντα, ο οποίος παραδέχθηκε σειρά δωροδοκιών από εκπροσώπους εταιρειών, κατονομάζοντάς τους.

Το εξοπλιστικό για το οποίο και ασκήθηκε η ποινική δίωξη, για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, αφορά την προμήθεια εξαρτημάτων για ραντάρ που είχαν αγοραστεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις το 2001. Ηταν ραντάρ βραζιλιάνικης προέλευσης, με την επωνυμία «Εμπάιρ», για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των οποίων υπογράφηκε σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με εκπροσώπους της εταιρείας Ericsson, για την προμήθεια συγκεκριμένου προγράμματος. Γι’ αυτή τη σύμβαση, Δημοσίου και Ericsson, την οποία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα ο επιχειρηματίας Χρ. Τούμπας, δόθηκαν χρήματα κάτω από το τραπέζι. Οπως αποκάλυψε απολογούμενος ο Αντ. Κάντας, δωροδοκήθηκε από τον Χρήστο Τούμπα με 250.000 ευρώ. Η αξία της σύμβασης ήταν 400 εκατ. ευρώ. Την έρευνα για την υπόθεση διενήργησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Αντ. Ελευθεριάνος. Εκτός από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης (η δικογραφία ήδη ανατέθηκε στη νέα ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη), η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά άλλα οκτώ εξοπλιστικά για τα οποία ο Κάντας έκανε λόγο για δωροδοκίες. Πρόκειται για εξοπλιστικές συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2000 και μετά για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι έρευνες της Εισαγγελίας επικεντρώνονται και σε άλλα εξοπλιστικά, κυρίως όμως στην προμήθεια των αρμάτων Λέοπαρντ και την αγορά των φρεγατών.

Υποβρύχια και μίζες

Παράλληλα τρέχουν και οι ανακρίσεις για τα υποβρύχια, από τους ειδικούς ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Ιω. Σταυρόπουλο, ενώ ανάλογη έρευνα για μίζες και παράνομες πληρωμές διενεργεί και η Εισαγγελία της Βρέμης. Στο πλαίσιο της γερμανικής έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας «Ατλας» Παν. Ευσταθίου, στον οποίο οι Γερμανοί εισαγγελείς απέστειλαν λεπτομερές ερωτηματολόγιο. Οι απαντήσεις του Ευσταθίου, πάντως, υπήρξαν λακωνικές και αρνητικές για το αν έδωσε χρήματα σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Ευσταθίου με τους Ελληνες ανακριτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή