Σπείρα εξαπατούσε ιδιώτες και ζημίωνε το Δημόσιο

Σπείρα εξαπατούσε ιδιώτες και ζημίωνε το Δημόσιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλησίαζαν επιχειρηματίες και τους υπόσχονταν να τους ελαφρύνουν από τα δυσβάστακτα χρέη τους. Τελικά, αυτό που πετύχαιναν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν να τους ελαφρύνουν από τα έσοδά τους… Ταυτόχρονα, αφαιρούσαν μεγάλα ποσά, που θα έπρεπε να είναι έσοδα του Δημοσίου. Ο λόγος για έξι άτομα, ηλικίας από 44-49 ετών, που συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης, έπειτα από πολύμηνη εξειδικευμένη έρευνα των αστυνομικών αρχών. Η ΕΛ.ΑΣ. μιλά για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία αποτελούνταν από οκτώ μέλη (τα έξι συνελήφθησαν, τα άλλα δύο αναζητούνται) και εννιά συνεργάτες, όλοι ελληνικής καταγωγής εκτός από έναν αλλοδαπό. Η ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, ενώ σε βάρος των ιδιωτών προσεγγίζει τα 14.000.000 ευρώ. Το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Οι παραπάνω εμπλεκόμενοι βαρύνονται με τις -κατά περίπτωση- κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το 2006

Η εγκληματική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της το 2006, ενώ επέκτεινε τα δίκτυα εξαπάτησης στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και το Βέλγιο, πιάνοντας κυρίως εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος. Η μέθοδος περιγράφεται ως εξής: Η οργάνωση τοποθετούσε διαχειριστές σε εταιρικά σχήματα αχυράνθρωπους, που είχαν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και στερούνταν περιουσιακών στοιχείων. Στη συνέχεια έβρισκαν επιχειρηματίες ή εταιρείες που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση ή απειλούνταν με χρεοκοπία και τους έπειθαν να αναλάβουν υποχρεώσεις, λαμβάνοντας τα όποια κέρδη τους. Τελικά, μένοντας στην αφάνεια, διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και την εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών (είσπραξη εσόδων, δημιουργία οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.). Ετσι προέκυπτε ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, από τους μη καταβληθέντες φόρους, και σε βάρος των ιδιωτών, από τη μη καταβολή των οικονομικών τους απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, η «αναγκαστική» ικανοποίηση των όποιων οφειλών καθίστατο ανέφικτη, καθώς οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τοποθέτηση των «αχυρανθρώπων» γινόταν είτε με τη θέλησή τους είτε εκβιαστικά από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κυρίως από τον 44χρονο συλληφθέντα, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση. Ο 44χρονος περιγράφεται ως αρχηγός, καθώς λάμβανε τις βασικές αποφάσεις, αποτελούσε τον βασικό καθοδηγητή, καθώς και τον «υποκρυπτόμενο» διαχειριστή των εταιρειών της οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή