Οχι των «πέντε» σε ξεπερασμένες πολιτικές ΟΤΑ

Οχι των «πέντε» σε ξεπερασμένες πολιτικές ΟΤΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την ανάγκη μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που θα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και παρεμβάσεων που αντιτάσσονται σε «ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις, στον κομματισμό και το πελατειακό σύστημα, στην κηδεμονία κράτους και κυβέρνησης», ανέδειξαν οι ομιλίες των πέντε δημάρχων, που συναποτελούν την ομώνυμη Πρωτοβουλία, χθες στην Αθήνα. Οι κ. Γιώργος Καμίνης (Αθήνα), Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη), Γιάννης Δημαράς (Πάτρα), Πάνος Σκοτινιώτης (Βόλος) και Φίλιππος Φίλιος (Γιάννενα) ολοκλήρωσαν χθες στο Μουσείο Μπενάκη τον κύκλο των πέντε εκδηλώσεων.

Ο κ. Καμίνης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα «πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετώπισαν οι τοπικές κοινωνίες, με περικοπές πόρων που δεν είχαν προηγούμενο» και στο πώς οι πέντε δήμαρχοι αντάλλαξαν εμπειρίες και καλές πρακτικές. Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «δεν είμαστε δήμαρχοι διαχειριστές, όπως ελέχθη. Οραματιστές είμαστε, με ρεαλισμό, σχεδιασμό και μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να γίνει πράξη». Και γι’ αυτό ζήτησε βασικές μεταρρυθμίσεις, σε συνταγματικό ή νομοθετικό επίπεδο. «Η λήψη των αποφάσεων οφείλει, σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση, να βρίσκεται στο κοντινότερο δυνατό προς τον πολίτη επίπεδο», τόνισε και έφερε παραδείγματα: Στην Αθήνα πάρα πολλές οδοί ανήκουν στο λεγόμενο κύριο οδικό δίκτυο, άρα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών. Πώς να προχωρήσει ο δήμος σε συνολικό ανασχεδιασμό του οδικού δικτύου; Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σήμερα αυτοτέλεια από την κεντρική κυβέρνηση. «Για να κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε, χρειάζεται να το εγκρίνει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (δηλαδή ο εκπρόσωπος του κράτους) και, επιπλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Μπουτάρης: Νοικοκυρεμένη διαχείριση

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει ένας δήμος βιώσιμος είναι η νοικοκυρεμένη διαχείριση των εσόδων του και ο περιορισμός των εξόδων του», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφέροντας ότι επετεύχθη «μείωση του λειτουργικού κόστους σε προμήθειες, έργα και μισθώσεις, που ξεπερνά το 25%». Ταυτόχρονα, «για την αποφυγή φαινομένων κακοδιαχείρισης, όπως αυτά που έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο, και που εκτρέφονται σε περιβάλλον θεσμικής χαλαρότητας, δημιουργήσαμε το τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου». Ο κ. Μπουτάρης τόνισε επίσης πως «για πρώτη φορά μετά από χρόνια που τα δημοτικά τέλη αυξάνονταν διαρκώς, καταφέραμε να τα μειώσουμε κατά περισσότερο από 20% συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια».

Ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεπεραστεί η αντίληψη του «δημάρχου – διεκδικητή», αλλά και εκείνη του «δημάρχου – εργολάβου» και να αναδειχθεί «ένα νέο σύνθετο μοντέλο δημάρχου. Αυτό του παρόχου υπηρεσιών, δηλαδή αυτού που θα θεωρείται επιτυχημένος από την κοινή γνώμη μετά το πέρας της θητείας του. Και αυτό του οραματιστή, δηλαδή αυτού που θα προδιαγράψει το μέλλον».

Σκοτινιώτης: Μεταρρύθμιση στη μεταρρύθμιση

Ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης έθεσε την ανάγκη «μεταρρύθμισης στη μεταρρύθμιση», με πιο κρίσιμο ζήτημα την «ενίσχυση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας, ιδιαίτερα στους πιο μεγάλους σε έκταση και πληθυσμό «καλλικρατικούς» δήμους, ώστε να αποφεύγονται ο συγκεντρωτισμός και η αποξένωση των δήμων και των δημοτικών αρχών από τις τοπικές κοινωνίες και τη βασανιστική καθημερινότητα των πολιτών».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος αναφέρθηκε στην «έξυπνη πόλη», ορίζοντάς την ως την πόλη «στην οποία οι πολίτες της έχουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής. Οι υπηρεσίες που τους παρέχονται εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Κι εδώ έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει και να προσφέρει λύσεις».

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας των πέντε δημάρχων υπερασπίστηκαν το έργο της, ειδικά όσον αφορά το άνοιγμα δρόμων πέρα από τις κομματικές και κρατικές εξαρτήσεις. «Η μεγάλη συμβολή της πρωτοβουλίας είναι ότι διαμορφώνει καθημερινά μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή