Στο όριο οι μονάδες του ΕΣΥ

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατρός Κέντρου Υγείας στη Στερεά Ελλάδα βρέθηκε πριν από περίπου ένα μήνα μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα. Εφημέρευε εντελώς μόνη της και χρειάστηκε να διακομίσει περιστατικό στο πλησιέστερο νοσοκομείο που βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από το Κέντρο Υγείας. Ενας ασθενής δεν επιτρέπεται να διακομισθεί με ασθενοφόρο ασυνόδευτος και η γιατρός δεν μπορούσε να κλείσει τη μονάδα για να συνοδεύσει τον ασθενή στο νοσοκομείο. Τελικά, οι συγγενείς του ασθενούς ανέλαβαν τη μεταφορά του με δική τους ευθύνη.

Οι σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ, ως αποτέλεσμα του «παγώματος» προσλήψεων μονίμων την τελευταία τριετία έχουν φέρει στα όρια λειτουργία τους πολλές μονάδες και τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα οποία έχουν κληθεί να αντιμετωπίζουν πλέον 30% περισσότερους ασθενείς σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), λείπουν σήμερα περισσότεροι από 6.000 γιατροί από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με τα περισσότερα κενά να καταγράφονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μονάδες Υγείας της περιφέρειας.

«Προσλήψεις δεν γίνονται», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας –όπως αναφέρει, εκκρεμούν ακόμα από το 2011, 416 εγκεκριμένες προσλήψεις γιατρών–, «ενώ σταδιακά αυξάνεται και ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων γιατρών από το ΕΣΥ». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο διάστημα 2011-2012 έφυγαν από το ΕΣΥ 1.453 μόνιμοι γιατροί, ανώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2013 υπολογίζεται σε 800. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «λόγω συνταξιοδοτήσεων η πλειονότητα των κλινικών του ΕΣΥ σήμερα έχει μείνει χωρίς συντονιστή διευθυντή».

Ενδεικτική είναι η καταγραφή της ΟΕΝΓΕ για υποστελεχωμένα τμήματα: στο νοσοκομείο Αμφισσας, η Ορθοπεδική, η Γυναικολογική Ουρολογική, η ΩΡΛ κλινική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Αιμοδοσία, το Μικροβιολογικό, το Οδοντιατρικό και το Πνευμονολογικό Τμήμα έχουν μείνει με ένα μόνο γιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών για καθημερινές εφημερίες. Στο νοσοκομείο Κατερίνης η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών λόγω έλλειψης ιατρών. Στο νοσοκομείο Λιβαδειάς, για τον ίδιο λόγο «έκλεισε» το Πνευμονολογικό, το Οφθαλμολογικό, το Νευρολογικό και το Δερματολογικό Τμήμα, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και η Γυναικολογική Κλινική. Στο νοσοκομείο Τρικάλων, με ένα γιατρό έχουν μείνει η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική Κλινική, ενώ στο νοσοκομείο Εδεσσας, η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το νοσοκομείο Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της. Στο νοσοκομείο Τρίπολης δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, νευρολόγος, δερματολόγος και η έλλειψη αναισθησιολόγων καθυστερεί τη διενέργεια τακτικών χειρουργείων. Και η λίστα συνεχίζεται…

Ζοφερή είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά το «νέο αίμα» σε ορισμένες ειδικότητες, για τις οποίες η ζήτηση από τους πτυχιούχους γιατρούς φθίνει διαρκώς. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλέξει ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Ιωάννης Δατσέρης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ κ. Νίκος Μαρουδιάς, με αφορμή την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την ιατρική εκπαίδευση, το 2013 σε τουλάχιστον 16 ειδικότητες οι θέσεις «εκπαίδευσης» που υπήρχαν στα νοσοκομεία ήταν περισσότερες από τους υποψηφίους. Είναι ενδεικτικό ότι για την ακτινοθεραπεία, οι θέσεις είναι 51 και οι υποψήφιοι μόλις 4, για την αναισθησιολογία οι θέσεις είναι 372 και οι υποψήφιοι 39, στη γενική Ιατρική οι θέσεις είναι 696 και οι υποψήφιοι 306, στη χειρουργική 604 θέσεις – 319 υποψήφιοι και στη νευροχειρουργική 78 είναι οι θέσεις και 54 οι υποψήφιοι. Ενας λόγος είναι και οι «αποσύρσεις» από τις λίστες αναμονής νέων γιατρών που φεύγουν στο εξωτερικό για να κάνουν την ειδικότητά τους και πιθανότατα να παραμείνουν εκτός Ελλάδας για να εργαστούν. Από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2013, 2.249 νέοι γιατροί αποσύρθηκαν οριστικά από τις λίστες αναμονής για έναρξη ειδικότητας, με αποτέλεσμα η μέση αναμονή να μειωθεί από τα 4,9 στα 3,2 έτη.

Συνεχίζεται η φυγή στο εξωτερικό

Συνεχίζεται το κύμα «φυγής» γιατρών στο εξωτερικό που καταγράφεται ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και συγκεκριμένα του παγώματος προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, αλλά και των χαμηλών απολαβών που έχουν οι γιατροί που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε από τις αρχές του 2010 έως και το 2013, 5.411 πιστοποιητικά για το εξωτερικό σε γιατρούς, ενώ από τις αρχές του 2014 έως και την περασμένη Πέμπτη 27 Μαρτίου, είχαν εκδοθεί 705 πιστοποιητικά. Η μεγάλη «φυγή» παρατηρήθηκε το 2012, όταν έφυγαν για το εξωτερικό 1.808 γιατροί, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με το 2009 (577). Η πρώτη «προτίμηση» των γιατρών που μεταναστεύουν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, είναι η Αγγλία, για την οποία έφυγαν το 2013 863 γιατροί και ήδη εφέτος 383, ακολουθούν η Γερμανία (197 γιατροί πέρυσι και 96 εφέτος), η Σουηδία (82 πέρυσι, 54 εφέτος) και η Ελβετία (74 πέρυσι και 33 εφέτος), ενώ έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά ακόμα και για τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μεταξύ όσων μεταναστεύουν είναι και γιατροί του ΕΣΥ που αποφασίζουν να φύγουν λόγω των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα και –κυρίως– λόγω των χαμηλών οικονομικών απολαβών. Είναι ενδεικτικό ότι το μισθολόγιο του γιατρού της ανώτερης βαθμίδας στο ΕΣΥ δεν ξεπερνάει τα 1.700 ευρώ (εξαιρουμένων των εφημεριών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή