Σε διαθεσιμότητα ιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

Σε διαθεσιμότητα ιατροί πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσάρεστες εκπλήξεις για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ έκρυβε η προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Με τροπολογία που κατετέθη και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, από την ερχόμενη Τρίτη 8 Απριλίου το ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό που μεταφέρθηκε από τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στο ΕΣΥ τίθεται για ένα μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Με τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας, οι γιατροί/οδοντίατροι μετατάσσονται, εάν είναι μόνιμο προσωπικό, και μεταφέρονται, εάν είναι προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε οργανικές θέσεις μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης που συστήνονται για τον σκοπό αυτό στους φορείς όπου ήδη υπηρετούν. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «εξομοίωση» των εργασιακών σχέσεων γιατρών εντός νοσοκομείων ΕΣΥ, αφού και οι περίπου 280 γιατροί πρώην ΙΚΑ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ετσι, από τη στιγμή που θα ισχύσει η διαθεσιμότητα, και εντός επτά εργάσιμων ημερών, οι γιατροί θα πρέπει να κάνουν δήλωση αποδοχής της νέας τους θέσης, ενώ όσοι ασκούν παράλληλο ελευθέριο επάγγελμα θα πρέπει κατά τον χρόνο ανάληψης υπηρεσίας να προσκομίσουν πράξη περαίωσης του ελευθερίου επαγγέλματος. Σημειώνεται ότι 15νθήμερη περίοδος διαθεσιμότητας προβλέπεται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά.).

Επιπλέον, καθεστώς διαθεσιμότητας ενός μηνός, αρχής γενομένης την 8η Απριλίου, προβλέπεται και για τους φύλακες/νυχτοφύλακες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι μετά το διάστημα αυτό θα επανατοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις του κλάδου ΥΕ βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης στα ίδια νοσοκομεία που υπηρετούν σήμερα. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «με την επιχειρούμενη μεταρρυθμιστική δράση επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με ανακατανομή προσωπικού και τοποθέτησή τους σε κλαδοειδικότητες, οι οποίες στερούνται ανθρώπινου δυναμικού».

Η ίδια τροπολογία περιλάμβανε και άρθρο για την αλλαγή σκοπού του Νοσοκομείου/Κέντρου Υγείας Κρεστένων και την κατάργηση του Γενικού Νοσοκομείου Θώρακος Πάτρας. Μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία πιθανόν να συμπεριληφθεί σε άλλο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Συμβάσεις ΕΟΠΠΥ

Στον νόμο που ψηφίστηκε προχθές περιλαμβάνεται και διάταξη για την παράταση έως τέλος Ιουνίου των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς και οι οποίες κανονικά έληγαν στο τέλος Μαρτίου. Από σήμερα μάλιστα, επιστρέφει ο αριθμός των επισκέψεων ασφαλισμένων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ σε κάθε γιατρό στις 200 τον μήνα (από 400 που ήταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες). Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προωθείται άμεσα κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών και όσων γιατρών των πολυϊατρείων επέλεξαν να μείνουν εκτός ΠΕΔΥ, ενώ ξεκίνησαν και οι συζητήσεις για σύναψη νέων συμβάσεων με τους γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή