Βελτίωση της εικόνας των ΜΚΟ

Βελτίωση της εικόνας των ΜΚΟ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε να ανθίζουν οργανώσεις και δίκτυα, που δημιούργησαν κυρίως θέσεις… προέδρων», ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανάπτυξη και Δημοκρατία», που θα δώσει νέα πνοή στη λειτουργία των εγχώριων ΜΚΟ, η συντονίστριά του, Μαρίνα Σάρλι. «Στοχεύουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο αλλά και την αποτελεσματικότητα της δράσης των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφερθεί ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαίδευση και θα τεθούν οι βάσεις, ώστε να επουλωθεί η αμαυρωμένη εικόνα των ΜΚΟ μέσω της θέσπισης πλαισίου διαφάνειας και λογοδοσίας. «Ο κόσμος αδυνατεί να πιστέψει ότι υπάρχουν οργανώσεις με σημαντικό έργο, που όχι μόνον δεν απέσπασαν παράτυπα χρήματα από το κράτος, αλλά ακόμα περιμένουν συμφωνημένες χρηματοδοτήσεις για προγράμματα που ολοκληρώθηκαν εδώ και χρόνια».

Ετερος στόχος είναι η έναρξη διαλόγου μεταξύ της Κοινωνίας των Πολιτών, κρατικών και μη κρατικών φορέων, όπως και του ιδιωτικού τομέα. «Ενημερωθήκαμε από τα Μέσα και το αντίστοιχο ΦΕΚ για τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα θεσπίσει πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, η οποία εργάζεται, ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την προαπαιτούμενη διαβούλευση με εκπροσώπους μας», παρατηρεί η κ. Γλυκερία Αράπη, πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας. «Ωστόσο, στη γειτονική μας Ιταλία η νομοθεσία υπήρξε προϊόν διαλόγου μεταξύ της ΚτΠ και του κράτους».

Το εν λόγω πρόγραμμα, που υλοποιείται από την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., διαθέτει ήδη ως μέλη την ActionAid Ελλάς, τους Γιατρούς του Κόσμου, την Praksis, το Κέντρο Μέριμνα Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) κ.ά., ενώ συνεργάζεται με την Concord, υπό την ομπρέλα της οποίας εργάζονται 1.800 ευρωπαϊκές οργανώσεις. Μερικές από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Πλατφόρμας, που έχει λάβει υπόψη και την ατζέντα της κυβέρνησης επί ελληνικής προεδρίας, είναι η συμμετοχή στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής μετά το 2015 και η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή