Δικηγορική άσκηση για πτυχιούχους ΑΕΙ της Ε.Ε.

Δικηγορική άσκηση για πτυχιούχους ΑΕΙ της Ε.Ε.

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαίωμα στη δικηγορική άσκηση, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους έχουν όσοι είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο πλαίσιο εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία, ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία δικαίωμα άσκησης στην Ελλάδα έχουν όσοι είναι κάτοχοι πτυχίων Νομικής, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αλλου συμβαλλόμενου κράτους της Συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Βάσει του Κώδικα των Δικηγόρων που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2013 στη Βουλή, «πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής μπορούν να πραγματοποιήσουν άσκηση στην Ελλάδα, εφόσον είναι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. και κάτοχοι πτυχίου Νομικής Σχολής αναγνωρισμένου ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ανωτέρω κρατών και το πτυχίο τους έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο και αντίστοιχο με το απονεμόμενο από τις Νομικές Σχολές των ημεδαπών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Νομικής Σχολής».

Ωστόσο, με τροπολογία που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο, δεν χρειάζεται αναγνώριση πτυχίου Νομικής εφόσον αυτό προέρχεται από πανεπιστήμιο κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Κατόπιν αυτών, οι κάτοχοι πτυχίων από πανεπιστήμια της Ε.Ε. θα μπορούν να ξεκινούν κατευθείαν τη 18μηνη απασχόλησή τους ως ασκούμενοι δικηγόροι. Μετά την ολοκλήρωσή της, όπως άλλωστε και οι κάτοχοι πτυχίου από ελληνικό πανεπιστήμιο, θα δίνουν εξετάσεις στους οικείους Δικηγορικούς Συλλόγους προκειμένου να λάβουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και να συμπεριληφθούν στα μητρώα τους. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα είναι αυστηρότερες από τις ισχύουσες.

Οι εξετάσεις θα είναι στο «πνεύμα» των Πανελλαδικών, θα διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο και θα είναι αποκλειστικά γραπτές, καθώς το προφορικό σκέλος που ίσχυε μέχρι πρότινος καταργείται. Οι επιτυχόντες θα εγγράφονται στα μητρώα των Δικηγορικών Συλλόγων και θα μπορούν να ξεκινήσουν την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος. Οσοι αποτυγχάνουν θα πρέπει να επιστρέψουν στην πρότερα κατάσταση του ασκουμένου μέχρι να ξαναδώσουν εξετάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή