Στον Πειραιά οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Σάμου

Στον Πειραιά οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Σάμου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο λιμάνι του Πειραιά έφθασαν στις 7 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «European express», οι 32 διασωθέντες παράτυποι μετανάστες από το πρόσφατο ναυάγιο της Σάμου, όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και αγνοούνται άλλοι επτά. Πρόκειται για 7 υπηκόους Συρίας, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία. Με το ίδιο δρομολόγιο μεταφέρθηκαν και 12 σοροί των νεκρών.

Τους μετανάστες υποδέχθηκε, στο λιμάνι του Πειραιά, επιτροπή συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η βουλευτής του κόμματος Βασιλική Κατριβάνου, κατήγγειλε την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς.

«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους» τόνισε η βουλευτής. Ανέφερε ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, ο δήμος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Χαρακτήρισε, επίσης, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Γίνονται μια κανονικότητα οι θάνατοι και δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτό» τόνισε και ζήτησε αλλαγή πολιτικής από την Ευρώπη, αλλά και από το ελληνικό κράτος. «Αν υπήρχε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων και οι πρόσφυγες ελέγχονταν, δεν θα μπαίνανε σε αυτά τα πλοιάρια που ανατρέπονται και που κινδυνεύει η ζωή τους» σημείωσε η κ.Κατριβάνου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ένας από τους πρόσφυγες παράτυπους μετανάστες, σομαλικής καταγωγής, ο 25χρονος Γιασίν είπε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ανέφερε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επι τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και ότι οι λιμενικοί όταν τους περισυνέλεξαν τους βοήθησαν και τους αντιμετώπισαν φιλόξενα.

Σε ερώτηση πως βυθίστηκε το σκάφος, απάντησε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε πάνω σε αυτό 60 άτομα, αντί για 25, με αποτέλεσμα αυτό να πάρει νερά και να βουλιάξει. Μάλιστα είπε ότι ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος και πρέπει να είχε πάρει κάποια χάπια.

Σημειώνεται ότι, με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, έχει δοθεί εντολή στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων, να χορηγηθεί άσυλο στους διασωθέντες παράτυπους μετανάστες του ναυαγίου. Θα τους δοθεί εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

Η επιτροπή συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται αναζήτηση να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.

Εκκληση Υπάτης Αρμοστείας ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, έχει απευθύνει έκκληση για πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποφυγή περαιτέρω τραγικών συμβάντων στη θάλασσα.

Έχει ζητήσει στις σχετικές συζητήσεις, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η ελληνική κυβέρνηση να προτάξει το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης νόμιμων εναλλακτικών λύσεων, ώστε να αποφεύγονται οι επικίνδυνες παράτυπες θαλάσσιες μετακινήσεις.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα φαίνεται και από στοιχεία του λιμενικού σώματος καθώς το πρώτο 4μηνο του 2014 αυξήθηκαν κατά 142% οι συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Πέρυσι οι συλλήψεις από Λιμενικό και ΕΛ.ΑΣ. είχαν φτάσει περίπου τις 1.800 ενώ φέτος έφτασαν τις 4.363.

Την χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στη Σάμο.

Σημειώνεται ότι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αναμένεται να απασχολήσει την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τον Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή