Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Νταχάου

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Νταχάου

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Συγκλονισμένος δήλωσε ο Ορθόδοξος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη θέα των  φούρνων  των κρεματορίων  κατά την επίσκεψή του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου έξω από το Μόναχο.

 «Συγκλονιζόμεθα και προσευχόμεθα από καρδιάς δια τον παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Dachau ανεξαρτήτως της θρησκευτικών των πεποιθήσεων  και των εθνικών και κοινωνικών προελεύσεων», έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων του στρατοπέδου ολοκληρώνοντας την περιήγηση.

 Ιδιαίτερη  ήταν η  στιγμή  κατά την οποία  οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου οδήγησαν τον κ. Βαρθολομαίο, αλλά και τους εκπροσώπους των  άλλων θρησκευτικών δογμάτων (καθολικών, Ευαγγελιστών, Εβραίων, Μουσουλμάνων) στην παράγκα Νο 26, γνωστή ως «μπλοκ των ιερωμένων». Εκεί κρατούνταν και βασανίζονταν   από του Ναζί ιερείς, μεταξύ των οποίων και Έλληνες ορθόδοξοι, που είχαν κατηγορηθεί για αντιφασιστική δράση.

Ξεχωριστή ήταν η περίπτωση του ελληνορθόδοξου ιερέα  Μελέτιου Γαλανόπουλου ο οποίος είχε συλληφθεί  από την Γκεστάπο στο Μόναχο γιατί είχε κρύψει στο καμπαναριό της εκκλησίας κεραία για να ακούει  ραδιοφωνικούς σταθμούς της ελεύθερης Ευρώπης. Ο κ. Βαρθολομαίος άναψε ένα κερί, απόθεσε ένα λουλούδι και τέλεσε ένα μικρό μνημόσυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή