170 ασθενείς στο ιατρείο, μια… Κυριακή

170 ασθενείς στο ιατρείο, μια… Κυριακή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την 1η Ιουνίου 2014, συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ γιατρός δέχθηκε στο ιατρείο του 170 επισκέψεις ασφαλισμένων! Λεπτομέρεια; Ηταν Κυριακή! Τη δεύτερη ημέρα του περασμένου Ιουνίου, άλλος συμβεβλημένος γιατρός δήλωσε ότι είχε ήδη δεχθεί για τον Ιούνιο 233 επισκέψεις ασφαλισμένων.

Τους 128 –πέρα από κάθε λογική– «υπερεργατικούς» γιατρούς κατέγραψε εκτεταμένος έλεγχος του ΕΟΠΥΥ που διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελίες πως συμβεβλημένοι γιατροί δηλώνουν τις πρώτες ημέρες του μήνα ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων και στη συνέχεια ζητούν από τους ασφαλισμένους να πληρώσουν το αντίτιμο της επίσκεψης. Οι γιατροί αυτοί έχουν κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ να εξηγήσουν με ποιον τρόπο κατάφεραν μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιουνίου (εκ των οποίων οι τρεις εργάσιμες), να έχουν δεχθεί από 250 έως 300 ασφαλισμένους, όσο δηλαδή είναι και το μηνιαίο «πλαφόν» των επισκέψεων που αποζημιώνει ο Οργανισμός.

Οπως ενδεικτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, 16 γιατροί καταχώρισαν επισκέψεις τη 1η ημέρα του Ιουνίου, η οποία ήταν Κυριακή, ενώ συνολικά 48 γιατροί δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν από 100 έως 150 επισκέψεις μέσα σε μία ημέρα. Οι δε εξηγήσεις που δίνουν ορισμένοι για τον υπερβολικό αριθμό των ασφαλισμένων που έχουν δεχθεί σε λίγα μόνο 24ωρα είναι εξίσου εξωφρενικές. Είναι ενδεικτικό ότι υπήρξαν συμβεβλημένοι «υπό έλεγχο» που δήλωσαν ότι ανοίγουν το ιατρείο τους πολύ πριν από τα χαράματα κι έτσι προλαβαίνουν να δεχθούν ασφαλισμένους…

«Η τακτική κάποιων συμβεβλημένων ιατρών να κλείσουν με κάθε τρόπο το πλαφόν των επισκέψεων τις πρώτες ημέρες του μήνα έχει ως στόχο να εξαναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να τους πληρώνουν από την τσέπη τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι ο έλεγχος των 128 συμβεβλημένων σε σύνολο 5.800 «δεν αποτελεί δίωξη των γιατρών, καθώς αφορά σε πολύ λίγους που ακολουθούν τέτοιες τακτικές, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα που λειτουργεί με συνέπεια προς όφελος των ασφαλισμένων».

Συνταγές σε νεκρούς

Eν τω μεταξύ, ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου που ξεπερνάει τις 150.000 ευρώ αποκάλυψαν έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για απάτες που σχετίζονται με τη συνταγογράφηση. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι 51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του ΝΑΤ το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2013 περισσότερες από 2.500 συνταγές είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ. Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων, σε κλεμμένο βιβλιάριο ασφαλισμένου, ενώ εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μιας φοράς από διαφορετικά ή το ίδιο φαρμακείο. Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών, ενώ σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούνταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή