Προσφυγή Ιατρικού Συλλόγου στο ΣτΕ για ακύρωση του claw back

Προσφυγή Ιατρικού Συλλόγου στο ΣτΕ για ακύρωση του claw back

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το claw back που προβλέπεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Σημειώνεται ότι το claw back είναι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης. Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας» (Ιατρικά Κέντρα, κλπ) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Υπογραμμίζει ο ΠΙΣ ότι το claw back υποχρεώνει τους γιατρούς να προβαίνουν σε επιστροφές. Όμως, οι γιατροί δεν εισέπραξαν τίποτα «αχρεωστήτως ή αδικαιολόγητα» για να το επιστρέψουν. Ειδικότερα, ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις» αναφέρει ο Σύλλογος. Δηλαδή, σημειώνει ο ΠΙΣ ζητείται «να επιστραφούν ποσά με claw back τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι με την επιστροφή ποσών υπό την μορφή claw back θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών, ενώ μειώνονται αυθαίρετα και οι αμοιβές τους.

Παράλληλα, αναφέρει ο ΠΙΣ ότι οι περιορισμοί αυτοί οδηγούν τους γιατρούς σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των υπέρογκων δαπανών που καλούνται να καταβάλουν, αλλά και λόγω των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή