Λάρισα: Προωθείται η δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού κέντρου

Λάρισα: Προωθείται η δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού κέντρου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού όρου κατατάσσεται η Ελλάδα, μαζί με την Αλβανία, όσον αφορά στην ανίχνευση του καρκίνου. Δηλαδή ένας στους δυο έλληνες που πάσχει από καρκίνο δεν διαγιγνώσκεται έγκαιρα.

Τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο επιστημονικής εκδήλωσης, η οποία παρουσίασε ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού κεντρικό της θέμα ήταν η ανάπτυξη πρότυπου διαγνωστικού, θεραπευτικού και ερευνητικού κέντρου νεοπλασιών-μονάδα θεραπείας ανδρονίων, στην Λάρισα.

Έργο διεθνούς εμβελείας που ξεπερνά τα στενά όρια της Θεσσαλίας αλλά και τα ελληνικά σύνορα και αφορά όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εκδήλωση, οργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας Θεσσαλία-ΕΚΕΤΑ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών Πυρηνικής Ενέργειας-CERN παρουσία εκπροσώπων του, καθώς το CERN, έχει αναλάβει τον ρόλο του επιστημονικού συμβούλου στην διαδικασία υλοποίησης του εγχειρήματος και έχει ήδη υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία προωθεί το θέμα για έναν και πλέον χρόνο.

Ο Steve Myers, διευθυντής Ιατρικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας CERN, την η Margit Dosanjh, σύμβουλος Επιστημών Υγείας του CERN, καθώς και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Γαζής, που είναι επιστημονικός συνεργάτης του CERN παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών του διεθνούς εμβέλειας κέντρου, εκ των οποίων το 70% έχει εφαρμογές στην υγεία, όπως το PET-CT, το PEM-MRI, τα συστήματα ακτινοθεραπείας και ιδιαίτερα εκείνα με πρωτόνια και ελαφρά ιόντα, με την πιο υψηλή αποτελεσματικότητα στη νέκρωση των όγκων. Ενώ για το θέμα τοποθετήθηκαν και οι καθηγητές Χρήστος Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μαλίζος.

  

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, η λειτουργία ενός σύγχρονου ογκολογικού κέντρου που θα παράσχει δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και σύγχρονης θεραπείας και παράλληλα θα διεξάγει και ερευνητικό έργο, «πηγαίνει σε άλλο επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή