Το απόγευμα το τελευταίο αντίο στον Οδ. Χατζόπουλο, των εκδόσεων «Κάκτος»

Το απόγευμα το τελευταίο αντίο στον Οδ. Χατζόπουλο, των εκδόσεων «Κάκτος»

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετήσουν σήμερα, νωρίς το απόγευμα (16:30) τον εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλο που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή. Τις τελευταίες ημέρες ο εκδότης του Κάκτου νοσηλευόταν σε ιατρικό Κέντρο.

Συγκινημένος ο εκδοτικός κόσμος πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Οδυσσέα Χατζόπουλου.

Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και μουσική. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Ίδρυσε τον ίδρυσε τον οίκο «Κάκτος» το 1975. Ο εκδοτικός του οίκος ταυτίστηκε με τις μεταφράσεις της αρχαιοελληνικής γραμματείας, ενώ εξέδωσε πολλούς τίτλους ακαδημαϊκών κειμένων, από λογοτεχνία μέχρι φιλοσοφία.

Όπως θυμάται χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και στιχουργός, Λευτέρης Παπαδόπουλος, φίλος του από τα γυμνασιακά χρόνια, «ο Χατζόπουλος ξεκίνησε να κάνει εκδόσεις με μηδέν κεφάλαιο, περίπου με 8.000 δραχμές, και με τη βοήθεια δημοσιογράφων καθώς τότε συστεγαζόταν με την εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’, και χωρίς στην ουσία να έχει ποτέ ιδιαίτερο κέρδος».

Η κηδεία του θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλου, εξέφρασε η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου, η οποία ανέφερε: «Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές επιλογές αλλά και το εύρος της εκδοτικής του δραστηριότητας. Η έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Οι Έλληνες» αποτελεί αναμφισβήτητα το κορυφαίο του επίτευγμα, ένα έργο ζωής που κληροδότησε στις επόμενες γενιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή