Διεύρυνση κριτηρίων για δικαιούχους μετεγγραφής

Διεύρυνση κριτηρίων για δικαιούχους μετεγγραφής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγιώνει τις ρυθμίσεις του πρώην υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, προσθέτοντας τη δική του νότα, ο νυν υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς αποφάσισε τη διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους μετεγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βέβαια, δημιουργούνται «παράθυρα» για αδικίες και αδιαφανείς μετεγγραφές, την ίδια στιγμή που τα κεντρικά ΑΕΙ διαμαρτύρονται για το υπερφόρτωμά τους.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα παρέχεται η δυνατότητα μετεγγραφής των επιτυχόντων του 2014 με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους. Το όριο θα είναι το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα, όπως και επί Αρβανιτόπουλου. Δηλαδή, μία τριμελής οικογένεια με εισακτέο που σπουδάζει εκτός έδρας πρέπει να έχει εισόδημα έως 27.000 ευρώ ετησίως.

–  Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφή, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ υποδοχής. Σε περίπτωση που ο αριθμός των δικαιούχων μετεγγραφής είναι μεγαλύτερος του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

–  Παράλληλα, ισχύουν όσα ψηφίστηκαν ήδη στον νόμο 4264/14, δηλαδή θα εφαρμόζονται τα κοινωνικά κριτήρια τρίτεκνων, πολύτεκνων και ειδικών κατηγοριών που δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής. Οι υποψήφιοι από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα διευκολυνθούν και δεν θα χρειαστεί να κάνουν αιτήσεις, αφού η διαδικασία μετεγγραφής θα είναι αυτόματη.

–  Οπως και πέρυσι, οι δικαιούχοι για μετεγγραφή θα μπορούν να επιλέγουν έως δύο αντίστοιχα, με αυτό στο οποίο εισήχθησαν, τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ προκειμένου να γίνει η μεταφορά της θέσης τους.

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τα πανεπιστήμια που αντιδρούν στη ρύθμιση «να μοιραστούν κομμάτι της κρίσης» και τους βουλευτές να μην πλειοδοτούν υπέρ των μετεγγραφών, διότι δεν πρέπει να ερημώσουν τα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Βέβαια, με βάση την τροπολογία που ψηφίσθηκε φέτος επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, τον τελικό λόγο για τις μετεγγραφές έχουν τα τμήματα υποδοχής των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ετσι, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι με ποια κριτήρια οι πανεπιστημιακοί θα κατανείμουν τις θέσεις των μετεγγραφών. Μπορούν, για παράδειγμα, να απορρίψουν μία μετεγγραφή παιδιού από πολύτεκνη οικογένεια και να προκρίνουν κάποιου που πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή