ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοροδιαφυγή ύψους 20 εκατ. ευρώ από γνωστό ΙΕΚ

Φοροδιαφυγή ύψους 20 εκατ. ευρώ από γνωστό ΙΕΚ

Σε όργιο φοροδιαφυγής και πλουτισμού σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, επιδιδόταν πολύ γνωστός όμιλος Ι.Ι.Ε.Κ., (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πάνω από μία εικοσαετία, στον τομέα της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Έπειτα από πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος όμιλος εξαπατούσε σε μόνιμη βάση το ΙΚΑ και το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.), όπου δεν κατέβαλε τις εισφορές εργαζομένων και το αγγελιόσημο, αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας εταιρείες μαϊμού, με υπεύθυνους αχυρανθρώπους κυρίως υπέργηρους και χωρίς περιουσιακά στοιχεία, για να μην υπάρχει «φόβος» να πληρώσεις κανείς.

Ανακοινώσεις για την υπόθεση έκαναν σήμερα ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Απόστολος Αλαμάνας μαζί με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστο Παρθένη, οι οποίοι, όπως είπαν, πρόκειται για «οικογενειακή υπόθεση», ενώ η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε, από τον έλεγχο στον τεράστιο όγκο φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων, φαίνεται πως αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η εμπλοκή στην απάτη 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων είναι και ένας 97χρονος, τα οποία σχετίζονται με τον συγκεκριμένο όμιλο και στην πλειονότητά τους έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους, σε βάρος των οποίων έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε κακουργηματικό βαθμό, καθώς και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Από τα στοιχεία της προδικαστικής δικογραφίας, προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες του ομίλου, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, ίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες, στις οποίες τοποθετούσαν «αχυράνθρωπους», ως νομικά υπεύθυνους – διαχειριστές. Τα άτομα αυτά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπέργηρα και χωρίς οικονομική επιφάνεια.

Οι συγκεκριμένες εταιρείες «βιτρίνες» λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή του ΙΕΚ και ταυτόχρονα «ενοικίαζαν» καθηγητές και διοικητικό προσωπικό στις εταιρείες του ομίλου.

Με τη δημιουργία των συγκεκριμένων εταιρειών, ο Όμιλος απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής, αφενός μεν ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού και αφετέρου του αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις του ΙΕΚ, αφού αυτά υποτίθεται πως ήταν ευθύνη των εταιρειών μαϊμού.

Από τη μακροχρόνια αυτή δράση, προέκυψε η συγκέντρωση οφειλών ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ προς το Ι.Κ.Α. και τουλάχιστον 100.000 ευρώ προς το Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.
Για να αποφύγουν πλήρως την καταβολή των οφειλών, όταν αυτές γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους, παύοντας τη λειτουργία τους. Έτσι ήταν αδύνατη την είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών από το Δημόσιο, καθότι οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία.

Μετά την πτώχευση μιας εταιρείας, έμπαινε στο παιχνίδι μια άλλη, που κατέληγε με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, με τον τρόπο αυτόν το Ι.Ι.Ε.Κ. έχει περάσει από τέσσερις τέτοιες εταιρείες «βιτρίνες», ενώ οι εταιρείες του ομίλου συνέχιζαν την οικονομική τους δραστηριότητα αδιάλειπτα και χωρίς οικονομικές οφειλές.

Επιπλέον, για τον ρόλο των «αχυράνθρωπων», επιλέγονταν υπέργηρα άτομα, προκειμένου να τύχουν εύνοιας των σχετικών ποινικών διατάξεων, σε περίπτωση καταδίκης για οικονομικό έγκλημα και να μην φυλακισθούν.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους του ομίλου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα δεκατέσσερα 14 εμπλεκόμενα άτομα, για τη χρονική περίοδο από το έτος 1999 έως και το 2012.

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, προέκυψε είχαν καταθέσεις που δεν αντιστοιχούν σε αυτά που δήλωναν.
Η αναντιστοιχία αυτή, όπως προέκυψε, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 19.800.000 ευρώ.

Για τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας ενημερώθηκαν από την Αστυνομία και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.