Διαγνωστικά κέντρα προειδοποιούν ΕΟΠΥΥ

Διαγνωστικά κέντρα προειδοποιούν ΕΟΠΥΥ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ προτίθενται να προχωρήσουν τα ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, εφόσον ο οργανισμός δεν αποζημιώνει για το σύνολο των εκτελεσμένων εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί.

Την απόφαση αυτή έλαβαν παμψηφεί οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων στην προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του πανελλήνιου συνδέσμου τους, με το σκεπτικό ότι ο έλεγχος της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων είναι αποκλειστική ευθύνη της διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη συνέλευση, το claw back και το rebate, που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για να κρατήσει εντός στόχων τον προϋπολογισμό του, συγκέντρωσαν τα βέλη των παρόχων. Οπως αναφέρθηκε, η συνέχιση για ακόμη μία χρονιά των claw back και rebate στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ θα οδηγήσει σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών προκειμένου να εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης των ιδιωτικών κλινικών στην εφαρμογή του claw back.

Εν τω μεταξύ, διορία έως το τέλος του μήνα δίνει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς να προσαρμοστούν στις νέες διατάξεις για τα όρια δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων και χρήσης γενοσήμων. Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του κ. Βορίδη, έως τέλος Ιουλίου 2014 θα πρέπει μεταξύ άλλων η ΗΔΙΚΑ να αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι γιατροί να μη συνταγογραφούν φάρμακα που τους κατατάσσουν κάτω από το προκαθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης δραστικών ουσιών με γενόσημα, και να ειδοποιούνται καθημερινά για τα προκαθορισμένα τους όρια φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, πρέπει να δίνεται μέσω του συστήματος η δυνατότητα στον γιατρό να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή