Σχέδιο για μουσείο ισλαμικής τέχνης

Σχέδιο για μουσείο ισλαμικής τέχνης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης σε συνδυασμό με τον σεβασμό των πολιτών, την ανάπτυξη και την προσέλκυση τουριστών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης εξήγγειλε τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης στην πόλη, αλλά και την πρόθεσή του να στηρίξει τη δημιουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ.

Ο κ. Μπουτάρης μιλώντας σε δείπνο Ιφτάρ -το δείπνο με το οποίο εορτάζεται η αρχή του Ραμαζανιού- το οποίο διοργάνωσαν οι Τουρκικές Αερογραμμές, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ντροπή «να μην υπάρχει ένα ανοιχτό τζαμί στη Θεσσαλονίκη» όπου οι μουσουλμάνοι να μπορούν να προσεύχονται.

«Οι Τούρκοι είναι αδέρφια μας, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι συνεταίροι μας», προσέθεσε ο κ. Μπουτάρης παρουσία του Τούρκου υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

To θέμα της εξεύρεσης ενός αξιοπρεπούς χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους της πόλης έχει συζητηθεί μεταξύ του δημάρχου και του προέδρου της Οθωμανικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Κληρονομιά

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχει έρθει σε επαφή με το Μουσείο Μπενάκη προκειμένου να ζητήσει βοήθεια για τη δημιουργία μουσείου ισλαμικής τέχνης στο Αλατζά Ιμαρέτ και στο Γενί Τζαμί, χώροι που έχουν λειτουργήσει και ως τζαμιά. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί η οθωμανική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, που άλλωστε είναι η πόλη όπου έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Ηδη, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, την πόλη επισκέπτονται πολλοί Τούρκοι με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά να διαθέτουν καταλόγους και στα τουρκικά.

Ανάμεσα στους στόχους ωστόσο είναι και η δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου κοντά στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικούν πολλοί μουσουλμάνοι.

Συνεννόηση

«Υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο», τόνισε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, Σίμο Δανιηλίδη, για να βρεθεί διαθέσιμος χώρος σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά τη δημιουργία τμήματος ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, κάποιοι από τους οποίους συμφωνούν με την ιδέα. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε σπουδαστές από όλο τον αραβικό κόσμο και να ανεβάσουμε το επίπεδο του πανεπιστημίου.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τούρκος υπουργός κάλεσε τους Ελληνες γιατρούς να μεταβούν στην Τουρκία για να κάνουν την ειδικότητά τους και να επανδρώσουν τα τουρκικά νοσοκομεία.

Επίσης απήυθυνε επίσημη πρόσκληση στον Γιάννη Μπουτάρη να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και να γνωρίσει τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή