Μεγάλες ζημιές από χαλάζι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε περιοχές του Αγρινίου εξαιτίας της πρωτοφανούς -όπως τη χαρακτηρίζουν αγρότες της περιοχής μιλώντας στην «Κ»- χαλαζόπτωσης που σημειώθηκε προχθές. Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει καταγραφή των ζημιών από τοπικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Αποζημιώσεις) προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων.

Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων χωριών, «μιλάμε για τεράστια καταστροφή, δεν γλίτωσαν τριφύλλι, καρπούζια, ελιές και -φυσικά- καπνά», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Ζαρκαλής, αγρότης από το χωριό Κάτω Μακρινού που επλήγη ιδιαίτερα από την κακοκαιρία. Μεγάλα χωράφια με καπνά έχουν καταστραφεί, βυθίζοντας σε απόγνωση τους αγρότες.

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί και οπωροκηπευτικά, τα οποία καλλιεργούσαν οι αγρότες ακόμη και για τη δική τους κατανάλωση. Ζημιές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε τουλάχιστον τέσσερα χωριά κοντά στο Αγρίνιο.

Εκτός από τις καλλιέργειες, ζημιές έχουν πάθει και άλλες υποδομές, καθώς και η ένταση του φαινομένου αλλά και το μέγεθος του χαλαζιού ήταν πολύ μεγάλο.

«Εκτός από τις καλλιέργειες, έχουν γίνει ζημιές σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, έχουν σπάσει ακόμη και κεραμοσκεπές», συμπληρώνει ο κ. Ζαρκαλής, ο οποίος λέει ότι σήμερα θα κατατεθούν οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ με την ελπίδα να αποζημιωθούν σύντομα οι πληγέντες, αρκετοί από τους οποίους -όπως τονίζει- έχουν χάσει το σύνολο των καλλιεργειών τους από το καταστροφικό φυσικό φαινόμενο.

«Θα κάνουμε αμέσως τις εκτιμήσεις με βάση τα προϊόντα τα οποία είναι για συγκομιδή», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Εξαρχος.

Στο μεταξύ, σημαντικές είναι και οι ζημιές σε καπνά αλλά και βαμβάκια από τη χαλαζόπτωση και την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την προηγούμενη Παρασκευή τη Ροδόπη. Οι πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερο από 20.000 στρέμματα κατεστραμμένων καλλιεργειών.

Οι ασταθείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εκτός από τις ζημιές που έχουν ήδη προκαλέσει, δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο επόμενο διάστημα και σε άλλους τομείς της αγροτικής παραγωγής, όπως η καλλιέργεια για παραγωγή κρασοστάφυλων. Κ. ΟN.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή