Οδηγίες προς νέες τοπικές αρχές

Οδηγίες προς νέες τοπικές αρχές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Αυτός είναι ο όρκος που καλούνται να δώσουν οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς και οι νεοεκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Η ορκωμοσία πρέπει να γίνει πριν από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες δημοτικές αρχές. Η θητεία τους είναι πενταετής, μέχρι την 31η Αυγούστου 2019. Για τη διαδικασία της ορκωμοσίας και της εκλογής των νέων οργάνων των ΟΤΑ, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε αναλυτικές εγκυκλίους.

Οσον αφορά την ορκωμοσία, όσοι αιρετοί επιθυμούν θα δώσουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ευαγγελίου. Εάν κάποιος αιρετός πιστεύει σε άλλη θρησκεία ή δόγμα, μπορεί να ορκιστεί σύμφωνα με αυτό, π.χ. ενώπιον του Κορανίου. Εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία, μπορεί να δώσει «πολιτικό όρκο», αναφερόμενος «στην τιμή και στη συνείδησή του».

Εάν κάποιος από τους εκλεγέντες δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία για αντικειμενικούς λόγους, τότε ο δήμαρχος οφείλει να τον καλέσει να ορκιστεί μέσα σε πέντε ημέρες αφότου του γνωστοποιηθεί η άρση των λόγων που δεν επέτρεψαν στον αιρετό να παρευρεθεί στην ορκωμοσία. Πάντως ανάληψη καθηκόντων χωρίς ορκωμοσία δεν μπορεί να γίνει.

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου θα συγκροτηθούν σε σώμα τα δημοτικά συμβούλια όλης της χώρας. Θα εκλεγεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο αντιπρόεδρος, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και ο γραμματέας, ο οποίος προέρχεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας. Η θητεία όσων καταλάβουν αυτές τις θέσεις είναι 2,5 έτη (μέχρι την 5η Μαρτίου 2017), δηλαδή το μισό της συνολικής θητείας του σώματος.

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα εκλεγούν επίσης η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και η επιτροπή Ποιότητας Ζωής (για δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων). Η επιτροπή Ποιότητας Ζωής είναι αποφασιστικό και γνωμοδοτικό όργανο άσκησης αρμοδιοτήτων του δήμου σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η θητεία των συγκεκριμένων επιτροπών είναι επίσης 2,5 έτη.

Μεταξύ των πρώτων κινήσεων των νέων δημάρχων θα είναι ο ορισμός των αντιδημάρχων τους, όπως ορίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιδήμαρχοι είναι σύμβουλοι που προέρχονται από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτούς ο δήμαρχος μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων του, είτε θεματικών είτε χωρικών. Ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ανάλογος των κατοίκων του δήμου. Για δήμους με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, προβλέπεται ένας αντιδήμαρχος, μέχρι 10.000 κατοίκους δύο, από 10.001 έως 20.000 τρεις, από 20.001 έως 40.000 τέσσερις και από 40.001 έως 100.000 πέντε. Στους δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων, οι οποίοι διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες, ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτικών κοινοτήτων και μπορεί να αυξηθεί έως και κατά τρεις επιπλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή