Περισσότεροι οι αριστούχοι

Περισσότεροι οι αριστούχοι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία των υποψηφίων για μια θέση στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ παίρνει τέλος, καθώς εντός των προσεχών ημερών (εκτός απροόπτου) ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής, με τη «γενική πρόβλεψη» να θέλει μεν άνοδο των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά όχι σε όλες τις σχολές.

Η αναμενόμενη άνοδος των βάσεων οφείλεται στα πολύ πιο εύκολα θέματα που ετέθησαν φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που είχε αποτέλεσμα την «υπερσυγκέντρωση» αριστούχων. Ενδεικτικά, στα Μαθηματικά της θετικής κατεύθυνσης οι αριστούχοι (με βαθμό πάνω από 18) από 2,47% το 2013 εκτινάχθηκαν στο 15,12%, ενώ στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης από 9,82% σε 18,03% και στα Αρχαία Ελληνικά από 1,7% το 2013 σε 5% εφέτος. Συνολικά, στα 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων καταγράφηκε αύξηση του αριθμού των αριστούχων.

Οι πολύ καλύτερες επιδόσεις αναμένεται να εκτοξεύσουν τις βάσεις στις περιζήτητες σχολές, ενώ στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και 5ου πεδίου αναμένεται υποχώρηση γιατί φέτος ήσαν 2.674 λιγότεροι υποψήφιοι με αύξηση των εισακτέων κατά 907. Σημειώνεται ότι στις οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου υπήρξε μείωση του αριθμού των υποψηφίων κατά 4.213. Η «Κ», με την επιστημονική συνδρομή του μαθηματικού-ερευνητή κ. Στράτου Στρατηγάκη, καταγράφει το αναμενόμενο πλαίσιο:

1ο πεδίο: Στις βάσεις των σχολών του 1ου πεδίου αναμένονται οι λιγότερες «αναταράξεις». Πρωταγωνίστριες στη ζήτηση οι Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη βάση τους κατά περίπου 200 μόρια. Η Νομική της Αθήνας περί τα 18.750, ενώ της Κομοτηνής θα υπερβεί τα 18.000 μόρια. Η βάση στα τμήματα Ψυχολογίας θα κυμανθεί από 17.500 στο Ρέθυμνο έως 18.000 στην Αθήνα. Εκεί περίπου αναμένεται και η βάση στις Φιλολογίες. Πτώση των βάσεων αναμένεται μόνο στα Παιδαγωγικά τμήματα (δασκάλων και νηπιαγωγών).

2ο πεδίο: Οι σχολές των θετικών επιστημών αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αύξηση των βάσεων, αφού θα φθάσουν έως και τα 800 μόρια. Η βάση στο Μαθηματικό Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 16.100 μόρια και του Φυσικού στα 17.000 μόρια. Πτώση αναμένεται στα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων, στην «ουρά» των βάσεων.

3ο πεδίο: Οι ιατρικές σχολές συγκεντρώνουν, παραδοσιακά, το ενδιαφέρον των αριστούχων υποψηφίων. Η βάση της Ιατρικής Αθήνας αναμένεται περί τα 19.200 μόρια και της Αλεξανδρούπολης περί τα 18.700 μόρια. Οι υπόλοιπες ιατρικές σχολές θα βρίσκονται «ανάμεσα». Οι οδοντιατρικές σχολές αναμένονται περί τα 18.600 μόρια και οι φαρμακευτικές 100 μόρια λιγότερα. Στα ΤΕΙ αυτού του πεδίου εκτιμάται άνοδος των βάσεων από 200 έως 600 μόρια, αφού αποτελούν τμήματα υψηλής ζήτησης.

4ο πεδίο: Οι πολυτεχνικές σχολές εμφανίζουν σταθερά υψηλή ζήτηση, και φέτος είχαμε υψηλές επιδόσεις, μάλιστα στα βασικά μαθήματα του πεδίου, τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Αναμενόμενη, λοιπόν, η εκτόξευση των βάσεων, αλλά όχι σε όλες τις σχολές. Το ενδιαφέρον για τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών, ελέω κρίσης στον κλάδο των κατασκευών, βαίνει μειούμενο και οι υποψήφιοι προκρίνουν άλλες πολυτεχνικές σχολές. Η βάση της σχολής Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών του ΕΜΠ αναμένεται περί τα 19.100 μόρια, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί γύρω στα 18.900 και οι Πολιτικοί Μηχανικοί στα 17.500 μόρια.

5ο πεδίο: Ο σημαντικά μικρότερος αριθμός υποψηφίων και οι πολύ καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων θα φέρουν άνοδο των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, αλλά μεγάλη πτώση στις χαμηλόβαθμες σχολές, που θα ξεπεράσει και τα 2.000 μόρια. Η Λογιστική και Χρηματοοικονομική του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναμένεται περί τα 17.200 μόρια και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά εκτιμάται ότι θα έχει βάση περί τα 14.100 μόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή