ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την Τετάρτη η ταφή του Εμμ. Κριαρά με δαπάνη του δήμου Χανίων

tin-tetarti-i-tafi-toy-emm-kriara-me-dapani-toy-dimoy-chanion-2040819

 Με δαπάνη του δήμου Χανίων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ακρωτήρι Χανίων, η ταφή του Εμμανουήλ Κριαρά, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τρίτη 26 Αυγούστου, 12 μμ, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11.00 το πρωί για προσκύνημα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Χανίων η ταφή του θα γίνει στο χωριό Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων την Τετάρτη 27 Αυγούστου στις 6.30 το απόγευμα, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος.

Η σορός του Εμμανουήλ Κριαρά θα φθάσει την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, στις 4.30 μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Χανίων, όπου θα την υποδεχθούν αντιπροσωπεία του δήμου Χανίων, εκπρόσωποι φορέων, συγγενείς, συμπολίτες, μαθητές και φίλοι του Εμμανουήλ Κριαρά.

Από εκεί θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών (στις 5.00 μμ) για προσκύνημα και αποχαιρετισμό. Από τις 6.15 έως 6.30 ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Χανίων θα ψάλει εκκλησιαστικά τροπάρια.

Στις 6.30 μμ θα γίνει ο αποχαιρετισμός στον Εμμανουήλ Κριαρά από την εκκλησία, την περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Χανίων, φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα και την οικογένειά του.

Στις 7.15 μμ θα γίνει ο ενταφιασμός στον τάφο, που του έχει παραχωρήσει ο δήμος Χανίων, στο Κοιμητήριο Στερνών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου Χανίων η μεταφορά της σορού του Εμμανουήλ Κριαρά από τη Θεσσαλονίκη και η ταφή του θα γίνουν δημοτική δαπάνη ενώ από μέρους της οικογένειας, των συνεργατών και των φίλων του Εμμανουήλ Κριαρά γίνεται παράκληση να μην κατατεθούν στεφάνια. Τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά θα μπορούσαν να κατατεθούν σε Προνοιακά και Κοινωνικά Ιδρύματα.

Στο μεταξύ, η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Αυγούστου και ώρα 14:00, λόγω της ταφής την ίδια ημέρα του διακεκριμένου ακαδημαϊκού, μετατίθεται για την Πέμπτη 28 Αυγούστου και ώρα 14:00, με τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ψήφισμα του ΑΠΘ για τον θάνατο του Εμμανουήλ Κριαρά

 «Πρότυπο πανεπιστημιακού, πρότυπο επιστήμονα και πρότυπο διανοούμενου, καθώς εκτός από την αφοσίωση στην επιστήμη του, διακρινόταν για το κοινωνικό του όραμα και την προσήλωσή του στη Δημοκρατία» χαρακτηρίζει το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του Εμμανουήλ Κριαρά, σε ψήφισμα που εξέδωσε με αφορμή το θάνατο του το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

«Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Γ. Κριαρά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 108 ετών» τονίζεται στο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Αντιστάθηκε στη δικτατορία από την οποία και εκδιώχθηκε από το πανεπιστήμιο και αγωνίστηκε για την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού. Με τη στάση της ζωής του δίδαξε ότι ο επιστήμονας δεν είναι ένας απλός τεχνοκράτης, αλλά πάνω από όλα υπηρέτης του κοινωνικού συμφέροντος και υπερασπιστής του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Στο ίδιο ψήφισμα, που υπογράφει ο απερχόμενος πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, υπενθυμίζεται πως «η πολύπλευρη προσφορά του καθηγητή Κριαρά τόσο στην επιστήμη όσο και ευρύτερα στο ελληνικό έθνος αναγνωρίστηκε πολλαπλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» καθώς και το ότι «το 2006, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον τίμησε με την ανώτατη τιμητική του διάκριση, το Χρυσό Αριστοτέλη».