Παραλαβή ΕΛΚΕ μετά τον διαχειριστικό έλεγχο

Παραλαβή ΕΛΚΕ μετά τον διαχειριστικό έλεγχο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «πράσινο φως» των ορκωτών λογιστών… παραλαμβάνει επί της ουσίας τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. Ο ίδιος θα αναλάβει την αρμοδιότητα της διαχείρισης του ΕΛΚΕ και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές μέχρι και 31/08/2014, η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας του ΕΛΚΕ και η καθιέρωση κινήτρων για τους καθηγητές ώστε να ενισχύουν τα έσοδα του ΕΛΚΕ, που είναι η υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται τα κονδύλια που παίρνει κάθε ίδρυμα από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που αναπτύσσει και την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση των προϊόντων της εφαρμοσμένης έρευνας προς το κράτος, τους ΟΤΑ, την Ε.Ε. και ιδιώτες. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι ΕΛΚΕ αποτελούν κινητήρια δύναμη κάθε ΑΕΙ, καθώς συμπληρώνουν κατά ένα σημαντικό μέρος τους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, αλλά και δημιουργούν ένα ισχυρό οικονομικό απόθεμα από την παρακράτηση μέρους της εισρέουσας χρηματοδότησης, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 20%.

Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Φορτσάκης για το θέμα, δεν υπάρχουν υπόνοιες για κακή διαχείριση του ΕΛΚΕ κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης πρυτανικής ηγεσίας, αλλά ο διαχειριστικός έλεγχος κρίθηκε απαραίτητος στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης του ιδρύματος. «Αλλωστε, στον ΕΛΚΕ διενεργείται κάθε χρόνο έλεγχος ορκωτών λογιστών» τόνισε.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει -έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα τέλη Οκτωβρίου- να γίνει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος στους ΕΛΚΕ όλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ για τα τελευταία πέντε οικονομικά έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή