Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

Εξωδικαστική επίλυση διαφορών

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επίλυση εξωδικαστικώς, με εναλλακτικές μεθόδους, των οικογενειακών διαφορών δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικότερα εξετάζει τη διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων από εξειδικευμένους δικαστές, οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με ζητήματα οικογενειακού δικαίου, όπως είναι για παράδειγμα τα διαζύγια, η επιμέλεια των παιδιών κ.λπ.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο συνάντησης που είχε η γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, δρ Ζέφη Δημαδάμα, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλα Κανελλόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δημιουργηθεί ένας θεσμός ο οποίος θα προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια «αποδικαστηριοποίησης» των οικογενειακών διαφορών, ο προσανατολισμός του θεσμού θα είναι προς την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης (οικογενειακή διαμεσολάβηση, δικαστική μεσολάβηση) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ψυχοφθόρες διαδικασίες για τα παιδιά.

Επί του θέματος, από την πλευρά της η κ. Δημαδάμα τόνισε πως η υιοθέτηση του θεσμού αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών και την αποφυγή έκθεσής τους σε τραυματικές εμπειρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή