«Οι διακινητές μάς βύθισαν και γελούσαν»

«Οι διακινητές μάς βύθισαν και γελούσαν»

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μαζική ανθρωποκτονία καταγγέλλουν τους διακινητές τους δέκα μετανάστες που διασώθηκαν από ναυάγιο ανοιχτά της Μάλτας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι διακινητές βύθισαν το σκάφος τους. Περίπου 500 άνθρωποι –ανάμεσά τους 100 παιδιά– επέβαιναν στο πλοιάριο που είχε αναχωρήσει από την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία. «Αφού οι διακινητές χτύπησαν τη βάρκα μας, περίμεναν να βεβαιωθούν ότι θα βυθιστεί πλήρως πριν φύγουν. Γελούσαν», είπε χθες σε εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ένας από τους έξι διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη.

Οπως λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς, τέσσερις από τους μετανάστες βρίσκονται στα Χανιά, ενώ δύο νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα κορίτσι δύο ετών που παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και αντιμετωπίζει πρόβλημα στα νεφρά. Δύο Παλαιστίνιοι διασωθέντες είπαν στον ΔΟΜ ότι όταν χτυπήθηκε για πρώτη φορά το σκάφος τους, ένας από τους μετανάστες «πάνω στην απόγνωσή του αυτοκτόνησε». Το κόστος του ταξιδιού για κάθε μετανάστη ήταν 2.000 δολάρια.

«Αυτά δεν είναι δυστυχήματα, αλλά δολοφονίες. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοτικής επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή