Αστυνομικοί και χρυσαυγίτες

Αστυνομικοί και χρυσαυγίτες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκρεμότητα παραμένει ο πειθαρχικός έλεγχος των περισσότερων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αυτό προκύπτει από επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 18 εμπλεκομένων αστυνομικών, η διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου έχει ολοκληρωθεί για δύο, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας. Επιπλέον, οι μισοί από τους αστυνομικούς που είχαν αρχικά τεθεί σε διαθεσιμότητα έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, ενώ κάποιοι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει από το Σώμα. Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος των υποθέσεων, 11 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της κύριας ανάκρισης, ενώ έχει εκδοθεί μόλις μία αμετάκλητη (αθωωτική) απόφαση.

Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης, την 23η Σεπτεμβρίου 2013 ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να ερευνήσει καταγγελίες για σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή. Το διάστημα που ακολούθησε μέχρι την υποβολή του πορίσματος πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 αστυνομικές υπηρεσίες (σε Αττική και περιφέρεια) ενώ ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί. Δεκαπέντε συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω κυρίως για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ για 10 προέκυψαν στοιχεία που τους συνέδεαν ευθέως με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες (όχι δηλαδή τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων) σχηματίστηκαν δικογραφίες εναντίον τριών ακόμα αστυνομικών, για ανάμειξή τους σε παράνομες δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής.

Ενδεικτικά, τη 16η Οκτωβρίου οι «αδιάφθοροι» είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική έρευνα στο Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού και είχαν εντοπίσει σημαντικό αριθμό όπλων και φυσιγγίων για τα οποία δεν είχαν βρεθεί νόμιμες άδειες κατοχής ούτε είχαν συνταχθεί εκθέσεις κατάσχεσης. Δύο αστυνομικοί του Τ.Α. είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω. Για παρόμοια αδικήματα είχαν συλληφθεί την 28η και 29η Σεπτεμβρίου 2013 τρεις ακόμα αστυνομικοί που υπηρετούσαν, τότε, στη φρουρά του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και τη φρουρά του βουλευτή Μαγνησίας Παν. Ηλιόπουλου. Στην κατοχή τους είχε, μεταξύ άλλων, βρεθεί μεγάλος αριθμός φυσιγγίων.

Από τα επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Αστυνομίας προκύπτει, ενδεικτικά, ότι για οκτώ αστυνομικούς συνεχίζει να διενεργείται διοικητική έρευνα, ενώ για έξι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση των υποθέσεών τους στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο. Σε μια περίπτωση η διοικητική έρευνα τέθηκε στο αρχείο, ένας αστυνομικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο πειθαρχικός έλεγχος δύο ακόμα αστυνομικών. Παρόμοια είναι η εξέλιξη της ποινικής έρευνας για τις υποθέσεις αυτές. Τα δικαστήρια εξέδωσαν αποφάσεις για τέσσερις αστυνομικούς: οι τρεις καταδικάστηκαν και άσκησαν έφεση, ενώ για έναν αστυνομικό εκδόθηκε αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

Από το σύνολο, τέλος, των 18 αστυνομικών, 5 παραμένουν σε διαθεσιμότητα, 2 βρίσκονται σε αργία, 2 αποχώρησαν οικειοθελώς από το Σώμα και οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία. Στα καθήκοντά τους έχουν επιστρέψει και οι εν ενεργεία αστυνομικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα κατηγορούμενοι για παραλείψεις στη διαχείριση περιστατικού έξω από τα γραφεία της Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή