Κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο ΕΟΠΥΥ

Κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο ΕΟΠΥΥ

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για κάθε ασφαλισμένο, η οποία θα αποτελεί το «διαβατήριο» για την είσοδό του στο δίκτυο παρόχων υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού. Οπως προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο, ο κάθε ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές υγείας και πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα χρησιμοποιεί την κάρτα στα πρότυπα λειτουργίας των πιστωτικών καρτών. Χωρίς αυτήν, ο γιατρός δεν θα μπορεί να γράψει φάρμακα και εξετάσεις στον ασφαλισμένο, το φαρμακείο ή το διαγνωστικό κέντρο δεν θα μπορεί να εκτελεί συνταγές, η κλινική δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγή. Ηδη έχει γίνει προεργασία για τη συγκεκριμένη παρέμβαση με προοπτική, εφόσον λάβει σύντομα και το τελικό «πράσινο φως» η υλοποίηση του σχεδίου, να τεθεί σε εφαρμογή ακόμα και από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ηλεκτρονική κάρτα θα κλείσει μια μεγάλη «τρύπα» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σύστημα περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ και η οποία αφορά τη χρήση του ΑΜΚΑ από παρόχους εν αγνοία των ασφαλισμένων. Σήμερα εάν κάποιο διαγνωστικό κέντρο γνωρίζει τον ΑΜΚΑ κάποιου ασφαλισμένου που δεν ενδιαφέρεται να κάνει τακτικά εξετάσεις ή μπορεί να απουσιάζει στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί παρανόμως να γράψει… ό,τι θέλει. Είναι ενδεικτικό το περιστατικό που ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΠΥΥ και το οποίο συνέβη σε πόλη της Αιτωλοακαρνανίας: ασφαλισμένη του ΕΟΠΥΥ συνάντησε τυχαία γνωστή της που δούλευε στο εργαστήριο διαγνωστικού κέντρου, η οποία την ενημέρωσε ότι οι εξετάσεις της ήταν καλές «δεν είχε κανένα πρόβλημα». Η ασφαλισμένη, απόλυτα αιφνιδιασμένη, απάντησε ότι δεν έχει κάνει εξετάσεις για τουλάχιστον ένα χρόνο! Στην περίπτωσή της κάποιος εν αγνοία της χρησιμοποίησε στοιχεία της για να χρεώσει εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ.

Το απαραίτητο πρώτο βήμα για την εφαρμογή της Κάρτας Ασφάλισης είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά τον ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις παροχές υγείας που έλαβε ο ασφαλισμένος και τις οποίες αποζημίωσε ο ΕΟΠΥΥ. Το έργο εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ενώ ήδη ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει σε λειτουργία τον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, εισάγοντας στοιχεία όχι μόνο του 2014, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών. Πρόκειται ουσιαστικά για την ασφαλιστική «μνήμη» του ΕΟΠΥΥ για όλες τις παροχές που έχει αποζημιώσει για τον κάθε ασφαλισμένο του. Σε αυτό καταγράφονται οι επισκέψεις σε γιατρό, διαγνώσεις ανά ημερομηνία και πάροχο, οι διαγνωστικές εξετάσεις -ποιος και πότε τις έγραψε, πού και πότε εκτελέσθηκαν-, τα φάρμακα που έλαβε, ενδεχόμενη νοσηλεία και άλλες παροχές όπως π.χ. γυαλιά όρασης που έχει λάβει, αποκλειστική νοσοκόμα που χρειάστηκε κ.ά. Πρόσβαση στον φάκελό του θα έχει και ο ασφαλισμένος.

Το δεύτερο βήμα είναι η εισαγωγή και παρακολούθηση των στοιχείων στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας σε πραγματικό χρόνο. «Αυτό αποτελεί τη βάση για κάθε έλεγχο», εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, καθώς επιτρέπει στον Οργανισμό να κάνει συσχετισμούς σε ενδεχόμενο «διπλών εξετάσεων» σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή κατά την εκτέλεσή τους, και να τις «κόβει».

Η τρίτη παρέμβαση αφορά την Κάρτα Ασφάλισης που θα είναι η είσοδος του πολίτη στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε ασφαλισμένο θα αποδίδεται η κάρτα -η επικρατούσα πρόταση είναι να χορηγείται μέσω των ΚΕΠ- στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητάς του (στο πλαστικό μέρος) και ένας αναγνωριστικός αριθμός (στο μαγνητικό και μη ορατό μέρος αυτής). Ο ασφαλισμένος κατά την προσέλευσή του στις δομές και πριν από την οποιαδήποτε συναλλαγή του χρησιμοποιεί την κάρτα. Για παράδειγμα, πριν από την εκτέλεση του παραπεμπτικού μιας αξονικής θα εισάγεται η κάρτα σε οπτικό αναγνώστη που θα έχει προμηθευτεί το διαγνωστικό κέντρο, θα ταυτοποιείται ο ασφαλισμένος, θα αποδίδεται άδεια «συναλλαγής», θα εκτελείται η εξέταση και παράλληλα ενημερώνεται ο φάκελος ασφάλισης υγείας. Μόνο μέσω της κάρτας θα έχουν πρόσβαση οι γιατροί στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας, ενώ η κάρτα κρίνεται χρήσιμη και σε περιπτώσεις επείγουσας νοσηλείας σε νοσοκομείο αφού μέσω αυτής θα μπορούν να αντλούν χρήσιμες πληροφορίες για τη φαρμακευτική αγωγή προηγούμενες εξετάσεις και νοσηλείες οι γιατροί για τον κάθε ασθενή.

Διάτρητο το παλαιό σύστημα συνταγογράφησης

Η παράνομη χρήση βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων και ΑΜΚΑ ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί τα ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η έντυπη μορφή τους αφήνει μεγάλα περιθώρια παραβατικής συμπεριφοράς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση χρήσης βιβλιαρίου από άγνωστο εν αγνοία ασφαλισμένης για την έκδοση 48 συνταγών με 102 φάρμακα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Η συνταγογράφηση έγινε από 32 γιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν έλαβε ποτέ τα φάρμακα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες παθήσεις.

Η περίπτωση αναδείχθηκε τον περασμένο Ιούλιο ύστερα από έρευνες της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ). Και δεν ήταν η μόνη. Στους ίδιους ελέγχους εντοπίστηκε περίπτωση ασφαλισμένου-νεφροπαθή που φέρεται να χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους και όχι μόνο, οι ενδείξεις των οποίων δεν είχαν καμία σχέση με την πάθησή του. Στο πλαίσιο αυτό, για το διάστημα Ιανουάριος 2013 -Ιανουάριος 2014 εκδόθηκαν συνταγές από 15 γιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου προσεγγίζει τα 148.000 ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT