Ανθρώπινο λάθος ή αστοχία υλικού;

Ανθρώπινο λάθος ή αστοχία υλικού;

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΛΟΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το κατά πόσον υπήρξε ή όχι ανθρώπινο λάθος φαίνεται να είναι εκείνο στο οποίο διαφωνούν οι στρατιωτικοί που μίλησαν στην «Κ» για τα ενδεχόμενα που εξετάζει το ΓΕΣ ως πιθανά αίτια της τραγωδίας της περασμένης Τρίτης στο πεδίο βολής Γλαφυρών  Βόλου, κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν εξερράγη ο πυροσωλήνας με τον οποίον πραγματοποιούσαν βολές.

Οι διαφωνίες δεν εκφράζονται δημοσίως, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει δοθεί ανάλογη προφορική οδηγία στο προσωπικό του στρατοπέδου «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου. Στο στρατόπεδο αυτό στεγάζεται το 505 Τάγμα Πεζοναυτών, που πραγματοποίησε και την εκπαιδευτική άσκηση της Τρίτης.

«Πρόκειται για μέλη Ειδικών Δυνάμεων, δεν είναι απλοί φαντάροι. Δεν κοιτάνε καν πως βάζουν τις οβίδες, το κάνουν με κλειστά μάτια. Κοιτάνε μόνο τον στόχο, αν τον πετυχαίνουν. Είναι απίθανο να πιστεύουμε ότι μπορεί να έκαναν κάποιο λάθος σε αυτό το σημείο» μας λέει πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων που έχει υπηρετήσει στο συγκεκριμένο Τάγμα και επέβλεπε ανάλογες ασκήσεις.

Αφλογιστία

Το πρώτο από τα δύο βασικά σενάρια, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν στελέχη του υπουργείου Αμυνας, εξετάζει το ΓΕΣ είναι το ενδεχόμενο η προηγούμενη βολίδα να μην εκτοξεύτηκε (αφλογιστία) και χωρίς να το αντιληφθούν οι πεζοναύτες να έριξαν από επάνω μια ακόμα βολίδα. Οι συγκεκριμένες οβίδες έχουν εκρηκτικά σε δύο σημεία: στη βάση, προκειμένου να εκτοξευτούν από τον πυροσωλήνα και στο μπροστινό μέρος προκειμένου να εκραγούν κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Η οβίδα απασφαλίζει μόνο αφότου φύγει από τον πυροσωλήνα. Την ώρα που γίνεται η εκτόξευση, σημειώνει η ίδια πηγή, οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν σκύβουν προς την αντίθεση κατεύθυνση, οπότε ο μόνος που βλέπει τη διαδικασία είναι ένας αξιωματικός που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση.

Ενα δεύτερο σενάριο που εξετάζει το ΓΕΣ είναι αστοχία υλικού και συγκεκριμένα πρόβλημα στον σωλήνα εκτόξευσης. Ολη η παρτίδα από τα συγκεκριμένα όπλα έχει σήμερα μείνει εκτός χρήσης μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο.

Το τι ακριβώς πήγε στραβά εξάλλου είναι το βασικό αντικείμενο έρευνας που πραγματοποιεί ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού. Ακόμα, ΕΔΕ πραγματοποιεί το υπουργείο, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σύντομα προκειμένου να ρυθμιστούν και ζητήματα αποζημιώσεων για τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ μια ακόμα έρευνα διεξάγει ο στρατιωτικός εισαγγελέας.

Τις προηγούμενες ημέρες το δυστύχημα μονοπώλησε τις συζητήσεις στον Βόλο. Οι μόνοι που έδειχναν να απείχαν από αυτές τις συζητήσεις είναι οι ίδιοι οι πεζοναύτες. «Τι να σου πω, λυπάμαι για το παιδί. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς», είναι μια από τις συνηθισμένες κουβέντες που ακούσαμε από στελέχη των ενόπλων δυνάμεων έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» του Βόλου. Οι πεζοναύτες παρέπεμπαν στους ανωτέρους τους, οι οποίοι επίσης τηρούσαν σιγή ιχθύος. Οι περισσότεροι από αυτούς παραβρέθηκαν στην κηδεία των δύο ΕΠΟΠ Γεώργιου Ορφανίδη και Αναστάσιου Μεζάλα που έγιναν την Τετάρτη στον Βόλο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που δάκρυσαν, λίγοι μίλησαν.

Ενας από αυτούς, ο πατέρας του Αν. Μεζάλα, Δημήτρης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του στρατού υποστηρίζοντας ότι το υλικό που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στις ασκήσεις τους ήταν παλιό και κακοσυντηρημένο.

«Επρεπε να χρησιμοποιούν βλήματα ασκήσεων αλλά αυτοί θέλουν να ξεφορτωθούν το παλιό υλικό βάζοντας τα παιδιά να χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά» είπε στην «Κ». Στρατιωτικοί έχουν αναφέρει στην «Κ» ότι αρκετές από τις οβίδες δεν εκρήγνυνται και χρειάζεται στη συνέχεια να γίνει ελεγχόμενη έκρηξη για να απενεργοποιηθούν πλήρως.

Ακατοίκητη περιοχή

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Γλαφυρών Δημήτρης Λειβαδιώτης ωστόσο μιλώντας στην «Κ» ήταν αρκετά προσεκτικός με τα λόγια του αναφέροντας ότι τα προβλήματα που υπήρξαν με το πεδίο βολής έχουν ρυθμιστεί, ότι διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τον στρατό και πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κατοικίες εκτός από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που έχει μετακομίσει εκεί κοντά.

«Ο στρατός μας ειδοποιεί και αφισοκολλούμε ανακοινώσεις όταν πρόκειται να κάνει κάποια άσκηση» μας είπε.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας εξήγησε στην «Κ» ότι μίλησε με τον τραυματία προτού μπει στο χειρουργείο.

«Δεν  τον  ενδιέφερε το χειρουργείο του,  μίλαγε μόνο για το συμβάν» είπε.

Ο Αλέξανδρος Δ., οικογενειακός φίλος του 19χρονου Φώτη Ανδρικόπουλου, είπε ότι ο άτυχος δεκανέας που κηδεύτηκε στην Αχαΐα δεν είχε ποτέ αναφέρει κάποιο παράπονο όσον αφορά τη συντήρηση του οπλισμού ή άλλα προβλήματα. «Αισθανόταν πολύ περήφανος γι’ αυτό που έκανε», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT