Πολιτική κάλυψη στις καταλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική κάλυψη στις καταλήψεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομιμοποιητική βάση στις μαθητικές καταλήψεις προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τρεις σχεδόν παράλληλες δηλώσεις, χθες, επί της ουσίας τις ενθαρρύνει. Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το μέτωπο των καταλήψεων σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Τα σχολεία, μετά το χθεσινό κλείσιμο λόγω των εκλογών των εκπαιδευτικών, θα επαναλειτουργήσουν και οι μαθητές θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις καταλήψεις. Σήμερα επίσης έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο από παρατάξεις της Αριστεράς (12.00 από τα Προπύλαια).

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε ότι οι κινητοποιήσεις στα σχολεία είναι υγιής αντίδραση σε επιλογές που θέτουν περισσότερους ταξικούς φραγμούς για την πλειονότητα των πολιτών, ενώ επισήμανε ότι τα εκπαιδευτικά προβλήματα δεν λύνονται με εισαγγελικές εντολές. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμης Κοτσυφάκης, δήλωσε (Βήμα FM) ότι οι μαθητές μέσω των κινητοποιήσεων γίνονται καλύτεροι πολίτες, προσθέτοντας πάντως ότι «η μορφή κινητοποιήσεων που θα επιλέξουν τα παιδιά είναι δικό τους θέμα». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι μαθητές αυτές τις μέρες δείχνουν, με όλο και πιο ηχηρό τρόπο, ότι δεν θα ανεχτούν άλλο αυτό το “Νέο” Λύκειο που ετοιμάζεται γι’ αυτούς από την κυβέρνηση. Ο αγώνας των μαθητών, που ξεκίνησε με συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις για ένα σχολείο διαφορετικό πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας».

«Ολοι συμφωνούν ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συνολικά χρειάζεται αλλαγές. Καλούμε τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τους θέλουν δεμένους στο παρελθόν και στη μιζέρια και με ανοιχτά μυαλά να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το Νέο Λύκειο μέσα από φρέσκες απόψεις, με σύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις. Η Παιδεία δεν αλλάζει με κλειστά σχολεία», απάντησε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμία ανάμειξη στην παρέμβαση της Εισαγγελίας σε ό,τι αφορά τις καταλήψεις. Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητος, όπως και το Σύνταγμα ορίζει. Επίσης καταδικάζουμε την παρέμβαση, μέσω ανακοίνωσης, κομματικής νεολαίας η οποία ενθαρρύνει και υποκινεί τους μαθητές να προβούν σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα, και καμία ώρα διδασκαλίας δεν θα χαθεί. Δεν λέμε όχι στις κινητοποιήσεις, που είναι δικαίωμα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απώλεια διδακτικών ωρών».

Σε ερώτηση για τη σελίδα στο Facebook «Πανελλήνια κατάληψη, όχι στο νέο σύστημα», μέσω της οποίας καλούνται μαθητές σε καταλήψεις σχολείων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «επικοινώνησα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη και τους είπα ότι αν είναι μαθητική η σελίδα στο Facebook, έχει καλώς. Αν, όμως, είναι ένας άνθρωπος μιας άλλης ηλικίας, που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ζήτησα τον σχετικό έλεγχο». Χθες το πρωί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα.

Στο χθεσινό σκηνικό των σχολικών καταλήψεων υπήρξε η σύλληψη τριών 20χρονων εξωσχολικών -ενός Αλβανού, ενός 21χρονου Ρουμάνου και ενός Ελληνα- που βρίσκονταν σε κατάληψη στο Γενικό Λύκειο Χερσονήσου Κρήτης «ενώ σε παρακείμενο χώρο βρέθηκαν συσκευασίες αλκοολούχων ποτών» ανέφερε η Αστυνομία, ενώ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Χολαργού καταγγέλλει ξυλοδαρμό μαθητών από αστυνομικούς.

Πάντως, χθες, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του ΕΣΥΠ -ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε διότι δεν έγιναν δεκτά τα προαπαιτούμενα συμμετοχής του, μεταξύ των οποίων η μη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών- ο κ. Λοβέρδος μετά την τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να κατατεθεί νομοθετική τροπολογία, με βάση παλαιότερη εισήγηση του ΕΣΥΠ, για καθορισμό των εισακτέων από τα ΑΕΙ.

Επεισόδια

Τέλος, σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την κάλυψη των κενών φιλολόγων, ενώ χθες επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ εκπαιδευτικών – εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε σχολείο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ενας δάσκαλος μεταφέρθηκε προληπτικά σε νοσοκομείο, ενώ έγιναν έξι προσαγωγές ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή