ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα

kyma-kakokairias-me-kataigides-se-olokliri-ti-chora-2053412

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η πρώτη μέρα της κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ειδικότερα στην Αττική, η πυροσβεστική δέχθηκε μόλις οκτώ κλήσεις.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από την περιοχή της Λαμίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ωστόσο είχαν μικρή διάρκεια μιας ώρας περίπου.

Όταν το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας μεταφέρθηκε νοτιότερα στην περιοχή της Βοιωτίας με κατεύθυνση προς την Αττική λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα και για διάρκεια περίπου μια ώρας έφτασε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας περισσότερο έντονο αλλά βραχύτερο.

Κατά μήκος της εθνικής οδού Λαμίας Αθηνών από τα Οινόφυτα μέχρι τη Λαμία από 2 έως 3 τα ξημερώματα οι οδηγοί αντιμετώπισαν ισχυρές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά οι ταχύτητες της κίνησης των οχημάτων.

Υποχώρηση από την Κυριακή

Σήμερα, Σάββατο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά σταδιακά θα ασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Την Κυριακή είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά σταδιακά θα ασθενήσουν πρώτα στα δυτικά και μέχρι αργά τη νύχτα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Την Κυριακή είναι πιθανό οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες να διατηρηθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού και ενημερώνει τους πολίτες ότι θα υπάρχει συνεχής πληροφόρηση μέσω της ιστοσελίδας της ΕΜΥ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την κακοκαιρία. 

Ειδικότερα:

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

ια περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας