ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άσκηση ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ισχυρού σεισμού

askisi-etoimotitas-toy-kratikoy-michanismoy-gia-tin-antimetopisi-ischyroy-seismoy-2054876

Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Το χθεσινό διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, κατόπιν σύσκεψης, προγραμμάτισε τη διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.  «Η πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Κικίλιας. «Σήμερα αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε μία σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα εξετάσαμε, σε μία αντίστοιχη σύσκεψη, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα. Επισημαίνω -κατανοώντας πλήρως την πιθανή δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων- ότι αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνονται στο εξής, προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα προς όφελος του Έλληνα πολίτη και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία νέα φιλοσοφία για τον ρόλο και τον χαρακτήρα της Δημόσιας Διοίκησης.

 Είναι γεγονός ότι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ένας ολοκληρωμένος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός, με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Αυτό, όμως, έχει πρακτική αξία όταν διαπιστώνεται, ανά  τακτά χρονικά διαστήματα, το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας όλων αυτών που εμπλέκονται στα ήδη υπάρχοντα σχέδια δράσης. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης, και πάντα σε συνεννόηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία (ειδικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας), καθώς και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή γενικής άσκησης ετοιμότητας εντός των επομένων δύο μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και πλήρη ετοιμότητα». Η σύσκεψη έγινε το μεσημέρι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των δύο γενικών γραμματέων του υπουργείου, των αρχηγών του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ και υπηρεσιακών παραγόντων.