Εξώδικο ιδρύματος κατά γ.γ. Ερευνας

Εξώδικο ιδρύματος κατά γ.γ. Ερευνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και με εξώδικο θα ενημερωθούν οι υπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και Υγείας Μάκης Βορίδης για τις οξύτατες διαμαρτυρίες του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ) κατά του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Βασιλάκου. Εχουν γίνει κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εκπροσώπων του ΕΛΙΕΚ και του ΓΓΕΤ αλλά και του κ. Λοβέρδου, όμως το χάσμα δεν γεφυρώθηκε. Ετσι, το ΕΛΙΕΚ έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει σε εξώδικη καταγγελία κατά του κ. Βασιλάκου.

Το εξώδικο περιγράφει τα γεγονότα: «Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2013 τη διαδικασία για τη διαμόρφωση του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών. Η διαδικασία σκοπεύει να αναδείξει τις ερευνητικές υποδομές που αποτελούν επωφελείς για τη χώρα μακροπρόθεσμες επενδύσεις, εξυπηρετούν τις ανάγκες της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας και της βιομηχανίας και συμβάλλουν στην εθνική και περιφερειακή ανάπτυξη και καινοτομία. »Τον Μάιο 2014 ενημερώθηκαν όσοι κατέθεσαν πρόταση για τα αποτελέσματα αξιολόγησης. Στις 4 Ιουνίου 2014, σε σχετική εκδήλωση της ΓΓΕΤ, ανακοινώθηκαν ενδεικτικές “ομαδοποιήσεις” κάποιων από τις προτάσεις που παρουσιάζουν συνέργειες. Στην εκδήλωση ο κ. Βασιλάκος ανακοίνωσε ότι όποιοι από τους συμμετέχοντες δεν επιθυμούν την προτεινόμενη ομαδοποίηση ή δεν έχουν εναλλακτικές προτάσεις τίθενται εκτός χρηματοδότησης. Εμείς έχουμε υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση με την υποδομή EMORI, υποδομή δηλαδή για την αναβάθμιση και επέκταση υπάρχοντος πανελληνίου δικτύου κλινικής, μεταφραστικής και εργαστηριακής έρευνας στην ογκολογία. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει αξιολογηθεί θετικά, έχει τονιστεί η βιωσιμότητα και η πολύ καλή οργάνωση του ήδη υπάρχοντος δικτύου, συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή στρατηγική στην έρευνα και την καινοτομία.

»Αρχικά η πρόταση παρουσιάστηκε ως αυτόνομη για χρηματοδότηση. Ωστόσο, τον Ιούλιο 2014 το ΕΛΙΕΚ έλαβε επιστολή από τον ΓΓΕΤ όπου καλούσε η πρόταση να ομαδοποιηθεί με δύο άλλες. Αργότερα δε, εμφανίστηκε προς ομαδοποίηση και μια τρίτη πρόταση. Στις συναντήσεις οι οποίες έγιναν προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα της υποδομής μας και την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί αυτή αυτοτελώς, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο στόχος της υποδομής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι οι δύο άλλες υποδομές με τις οποίες θα ομαδοποιούμασταν δεν είχαν αξιολογηθεί θετικά. Η τρίτη πρόταση δεν υπήρχε καθόλου στη λίστα των θετικά αξιολογημένων προτάσεων. Μάλιστα ο ΓΓΕΤ το επιβεβαίωσε, αλλά, χωρίς να τεκμηριώσει νομικά την άποψή του, μας ανακοίνωσε ότι αυθαιρέτως δύναται να προβεί στις ομαδοποιήσεις ακόμη και προτάσεων που δεν έχουν αξιολογηθεί θετικά και εάν δεν επιθυμούμε να ομαδοποιηθούμε, θα τεθούμε εκτός χρηματοδότησης και απλά θα μπούμε στο παράρτημα της έκθεσης. Γεννάται λοιπόν το άκρως οξύμωρο να τιθέμεθα εμείς εκτός χρηματοδότησης και να χρηματοδοτούνται υποδομές που απέτυχαν στην αξιολόγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή