Στο «φως» νέες παραστάσεις από την Αμφίπολη

Στο «φως» νέες παραστάσεις από την Αμφίπολη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία γυναικεία και μία ανδρική φιγούρα εν κινήσει και, ανάμεσά τους, ένα ζώο -πιθανόν ταύρος- μόλις και διακρίνονται στις νέες φωτογραφίες από την Αμφίπολη, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες το απόγευμα. Το ζεύγος πλαισιώνεται από υδρίες και δύο φτερωτές μορφές, η δεξιά εκ των οποίων κατευθύνεται προς έναν τριποδικό λέβητα. Το παράξενο σύνολο κοσμεί ένα από τα τμήματα της ανωδομής, που εντοπίστηκαν στον περίτεχνο τρίτο χώρο του τύμβου Καστά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η συγκεκριμένη παράσταση κοσμεί ένα από τα επτά μαρμάρινα τμήματα των «επιστυλίων», που ήταν τοποθετημένα πάνω από τους ορθοστάτες των τοίχων και κάτω από τις δοκούς της οροφής. Ο γραπτός διάκοσμος των μαρμάρινων μελών έρχεται σταδιακά στο φως, καθώς προχωρά η πρώτη φάση των εργασιών συντήρησης.

Ιχνη χρώματος -κόκκινο, μπλε και ώχρα- διακρίνονται, μεταξύ άλλων, στα ενδύματα των ανθρώπινων και φτερωτών μορφών, στην κεφαλή της γυναικείας φιγούρας και στον τρίποδα. Το άνω μέρος του επιστυλίου είναι διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, ενώ όπως έχει ανακοινωθεί και παλαιότερα, γραπτό διάκοσμο – «μίμηση φατνωμάτων με εγγεγραμμένους ρόδακες»- φέρουν, επίσης, οι μαρμάρινες δοκοί της οροφής του τρίτου χώρου του ταφικού μνημείου. Στις πρώτες, αχνές ενδείξεις χρωματισμών και απεικονίσεων προσώπων στα επιστύλια του τρίτου χώρου είχε αναφερθεί ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ανασκαφής, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή