«Διαδρομές» στην Αθήνα και στην αλήθεια

«Διαδρομές» στην Αθήνα και στην αλήθεια

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Κουμανταρέα στο Α΄ Νεκροταφείο θα «ξεκουραστεί» από σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, που βρήκε τραγικό και άδικο θάνατο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μέσα στο σπίτι του στην Κυψέλη.

Ο κόσμος του βιβλίου από το αρχικό σοκ πέρασε στη μελαγχολική θλίψη, που επέτειναν τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης του νεκρού συγγραφέα χθες το μεσημέρι. Ετσι, για σήμερα ακυρώθηκαν αρκετές από τις εκδηλώσεις που αφορούσαν βιβλία (στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, στο Public κ.α.), ενώ ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου αποφάσισε να διαθέσει χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό στη μνήμη του.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι, λίγοι, που στέκονται με νοσηρή περιέργεια στον τρόπο θανάτου του. Οι περισσότεροι, όμως, οι χιλιάδες αναγνώστες των 24 μυθιστορημάτων που έγραψε από το 1962 ο Μένης Κουμανταρέας, στέκονται στα κείμενα που μας άφησε. Κι αυτό κρατούν από τον αγαπημένο τους συγγραφέα, όπως και την αμεσότητα που μοιράστηκε μαζί τους μέσα από τα βιβλία του, που συχνότατα -ή μήπως πάντα;- αφορούσε τις προσωπικές του εμπειρίες, ακόμα και την προσωπική του ζωή, όπως το τελευταίο, με τον τίτλο «Ο θησαυρός του χρόνου»: «Απορώ ακόμα για την καταπίεση και δυσφορία που ένιωσα τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου και το πώς είχα επιτρέψει σε φίλους διάφορα σχόλια, ότι τάχα είχα προδώσει τον βαθύτερο εαυτό μου. Ποτέ δεν είχα κρύψει τη σεξουαλικότητά μου παρεκτός από τους γονείς. Μου είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν άντρες που μια ζωή κρύβουν από τη σύντροφό τους ότι πιθανώς να ποθούν έναν άλλο άντρα. Το ότι παντρεύτηκα για να κλείσω τα στόματα και να βολευτώ -το λέω γιατί μου το είχε πετάξει κατάμουτρα κάποτε ένας κυκλοθυμικός, κατά τα άλλα ταλαντούχος συγγραφέας- είναι το μεγαλύτερο ψέμα». Οι εκδόσεις «Πατάκης», όπου στέγασε τα δύο τελευταία βιβλία του ο Μένης Κουμανταρέας, στην αγγελτήρια ανακοίνωση του θανάτου του συγγραφέα σημειώνουν εύστοχα ότι «στο τελευταίο του βιβλίο, ο Μένης ξεδίπλωσε τα φύλλα της ψυχής του, χωρίς να αφήσει απ’ έξω τίποτα από αυτά που μπορούσε να δει και να νιώσει».

Ο Μένης Κουμανταρέας αγαπήθηκε πολύ μέσα σ’ ένα δύσκολο σινάφι. Ενα μικρό δείγμα αυτής της αναγνώρισης από τους ομοτέχνους είναι η φράση του ποιητή Τίτου Πατρίκιου, σε μία κοινή τους συνέντευξη για την «Κ», τον Φεβρουάριο του 2012: «Περισσότερο απ’ όλα στον Μένη μου αρέσει η δουλειά του, το λογοτεχνικό του έργο, γιατί πέρα από την αναγνωστική απόλαυση που δίνει, φτιάχνει όλη τη ζωή, τον χώρο, την κοινωνία, την ευαισθησία αυτών των δεκαετιών που πέρασαν».

Ο Δήμος Αθηναίων θέλησε να κάνει κάτι για τον συγγραφέα που έγραψε για την Αθήνα. Ετσι, και εφόσον υπήρχε οικογενειακός τάφος, θα καλύπτει παγίως όλα τα τέλη που απαιτούνται για τη συντήρηση του τάφου στο Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας. Ο Μένης Κουμανταρέας δεν μπορεί να λείπει από την Αθήνα…

Πορίσματα νεκροψίας

Στο μεταξύ, από τη νεκροψία που ολοκληρώθηκε χθες, διαπιστώθηκε ότι ο δράστης στραγγάλισε με γυμνά χέρια τον συγγραφέα, ενώ προέκυψε ότι ο 83χρονος είχε δεχθεί πολλαπλά χτυπήματα στην κοιλιά, το πρόσωπο και το κεφάλι. Στο διαμέρισμα του συγγραφέα αστυνομικοί εντόπισαν γενετικά και δακτυλικά αποτυπώματα ανάμεσα στα οποία πιθανολογείται ότι βρίσκεται και αυτό του δράστη της δολοφονίας. Κατά πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει στη διάθεσή της και βίντεο από κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί κοντά στην πολυκατοικία της οδού Ζακύνθου 3. Σ’ αυτό φέρεται να έχουν καταγραφεί οι κινήσεις υπόπτων που βγαίνουν από την πολυκατοικία λίγη ώρα μετά την εκτιμώμενη ώρα της δολοφονίας. Αναζητούνται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν φυσική παρουσία στο διαμέρισμα του συγγραφέα ή όχι. Σύμφωνα με μία αστυνομική εκδοχή, ο Μένης Κουμανταρέας γνώριζε τον δολοφόνο του και μάλιστα διαπληκτίστηκε μαζί του στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου εξάλλου βρέθηκαν τα γυαλιά μυωπίας του 83χρονου.

Σύμφωνα και με μαρτυρίες ενοίκων, ο καβγάς μεταφέρθηκε στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου, το οποίο εξάλλου εμφάνιζε ίχνη πάλης και κυνηγητού, ενώ έδινε εικόνα ακαταστασίας και επιλεκτικής έρευνας. Θεωρείται πιθανό ο δράστης να μην ήταν μόνος του, αλλά να συνοδευόταν από συνεργό ή συνεργούς του και το κίνητρό τους να ήταν η ληστεία.

Την ταυτότητα των δραστών ενδέχεται να αποκαλύψει και η άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του θύματος. Ο 83χρονος δολοφονήθηκε τη στιγμή που επέστρεφε για λίγο στο σπίτι του, από ταβέρνα στην πλατεία Βικτωρίας, όπου έτρωγε με φίλο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή