H ελληνική… εργατική τάξη της Eurodisney

H ελληνική… εργατική τάξη της Eurodisney

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι θα απολαμβάνετε ένα ζουμερό «steak» ή ένα τραγανιστό «burrito» σ’ ένα από τα εστιατόρια της Αγριας Δύσης στη Eurodisney των Παρισίων συγχαρείτε τον σεφ στα… ελληνικά. «Οι πελάτες μας είναι απ’ όλο τον κόσμο, καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη γκάμα απαιτήσεων, που απορρέουν από τη θρησκεία, τις διατροφικές συνήθειες αλλά και προβλήματα υγείας» λέει στην «Κ» ο 34χρονος σεφ Κωστής Αρχοντάκης, που εργάζεται εδώ και ενάμιση χρόνο στη Eurodisney. Στην κουζίνα συνυπάρχει με Γάλλους, Ιταλούς, Αϊτινούς και Αφρικανούς, «οι συνεργάτες μου με βοήθησαν να βελτιώσω τα γαλλικά μου, ενώ με προπονούν καθημερινά στις διαφορετικές προφορές» προσθέτει. Και η πολιτισμική αλληλεπίδραση στον αχανή τόπο διασκέδασης όπου συνυπάρχουν εργαζόμενοι και επισκέπτες από περισσότερες των 100 χωρών, καλά κρατεί… «Εγώ τους μύησα στα μυστικά και την ορολογία της ελληνικής φέτας, εκείνοι μου εξήγησαν τις διαφορές μεταξύ χαλάλ και χαράμ (το καθαγιασμένο και το ακάθαρτο κρέας των μουσουλμάνων) ή μου δείχνουν πώς μαγειρεύουμε a la normande…» περιγράφει ο ίδιος. «Εδώ το ωράριο είναι αυστηρά 35 ώρες την εβδομάδα, που σημαίνει ότι δουλεύω 8 ώρες την ημέρα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ωριαίο διάλειμμα» διευκρινίζει. «Αν ήμουν στην Ελλάδα, θα εργαζόμουν τον χειμώνα 10 με 12 ώρες ημερησίως και το καλοκαίρι σε κάποιο τουριστικό θέρετρο non-stop». Οι παραπάνω λόγοι ώθησαν τον Κωστή, που αρχικά ήρθε στο Παρίσι για πρακτική άσκηση, να υπογράψει συμβόλαιο αορίστου χρόνου.

Ο ίδιος είναι ένας από τους δεκάδες Ελληνες που εργάζονται τα τελευταία τρία χρόνια στη Eurodisney, ο αριθμός των οποίων στις διακοπές φτάνει τους 100. «Αποτελεί πάγια τακτική της εταιρείας να προσλαμβάνει προσωπικό διαφορετικών εθνικοτήτων» διευκρινίζει στην «Κ» η υπεύθυνη προγράμματος για την πρόσληψη στην Ελλάδα, «ουσιαστικά, μόνο το 50% των εργαζομένων είναι Γάλλοι». Η προσέγγιση ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία και συνεχίστηκε σε Ιταλία, Ισπανία κ.α. Στις αρχές Ιανουαρίου το κλιμάκιο της Eurodisney θα έρθει για τρίτη φορά στην Αθήνα, όπου θα περάσουν από συνέντευξη όσοι έχουν καταθέσει αιτήσεις. . Ηδη, το ενδιαφέρον Ελλήνων καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο. Οσοι τελικά εγκατασταθούν στη Eurodisney, δικαιούνται να μένουν σε επιπλωμένα διαμερίσματα έναντι 11 ευρώ την ημέρα, ενώ στα εστιατόρια θα γευματίζουν με ειδικές τιμές. Το σημαντικότερο, όμως, είναι «ότι μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα γλωσσών ή ειδικότητας, μέσα στο πάρκο, στο δικό μας “πανεπιστήμιο”».

Ωστόσο, φαίνεται ότι μάλλον οι Ελληνες υποψήφιοι δεν χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση, καθώς «έως τώρα το επίπεδο των Ελλήνων είναι εξαιρετικά υψηλό, αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις, εξ ου και πολλοί έχουν παρατείνει τα συμβόλαιά τους» υπογραμμίζει η ίδια. «Βάζουμε τα δυνατά μας να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που βλέπουν στους δέκτες τους» καταλήγει ο σεφ Κωστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT