Στο αρχείο μπήκε επίθεση της Χρυσής Αυγής

Στο αρχείο μπήκε επίθεση της Χρυσής Αυγής

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο αρχείο «αγνώστων δραστών» κατέληξε η υπόθεση της επίθεσης μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013, παρότι από την αστυνομική και δικαστική έρευνα είχαν προκύψει ενδείξεις συμμετοχής σ’ αυτήν ακόμα και βουλευτών του κόμματος, όπως του προφυλακισμένου σήμερα βουλευτή Πειραιά της Χ.Α. Γιάννη Λαγού.

Στη δικογραφία, μάλιστα, που συμπεριέλαβε στην εισαγγελική του πρόταση και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, υπάρχει έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων από το οποίο προκύπτει ότι ο Λαγός πήγε στο σημείο της επίθεσης χρησιμοποιώντας το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Επιπλέον, από την άρση απορρήτου στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μελών της Χρυσής Αυγής (στο διάστημα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) εντοπίστηκαν γραπτά μηνύματα sms από τα οποία προκύπτουν ενδείξεις συμμετοχής τους στο συμβάν. Μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας απευθύνεται (μέσω Facebook) σε έτερο μέλος της οργάνωσης λέγοντάς του: «Μάλλον Παρασκευή θα σε χρειαστώ μαζί με κάποιους δικούς μας 9.30 το βράδυ για μια μαγκιά που ετοιμάζουμε με Πειραιώτες». Αντίστοιχα, στο κινητό τηλέφωνο του Γιάννη Λαγού βρέθηκαν μηνύματα sms όπως «πλάκα, πλάκα, το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια, χα» ή «δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;». Βρέθηκε ακόμα γραπτό μήνυμα της συντρόφου του που έλεγε: «Ο άντρακλάς μου δέρνει, λα λα λα λα, γουσταααάρω».

Την έρευνα για την υπόθεση είχε αναλάβει το τμήμα Κρατικής Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής. Το διαβιβαστικό έγγραφο με ημερομηνία 1η Αυγούστου 2013 ανέφερε ότι 20 άτομα που συμμετείχαν σε πορεία 50 περίπου δικύκλων φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής μπήκαν στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», προκάλεσαν φθορές σε εξοπλισμό της εγκατάστασης και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου Δ.Π. Ο τελευταίος, την 6η Αυγούστου υπέβαλε μήνυση στην ΕΛ.ΑΣ.

Ενα χρόνο αργότερα, ωστόσο, και συγκεκριμένα την 20ή Αυγούστου, η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο. Αποκαλύπτεται, μάλιστα, ότι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε πριν ο αρμόδιος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκος συντάξει το πόρισμα – πρότασή του, στην οποία αναφέρει την επίθεση στο «Συνεργείο» ως μια από τις εμβληματικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT