Η «επόμενη μέρα» των εκλογών στο επίκεντρο των αμερικανικών μέσων

Η «επόμενη μέρα» των εκλογών στο επίκεντρο των αμερικανικών μέσων

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καταγράφουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας εκτιμήσεις για το τι μπορεί να ακολουθήσει, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου.

Το περιοδικό Forbes τονίζει ότι «πολλοί αναλυτές, μεταξύ των οποίων και οι αρθρογράφοι του Forbes, προβλέπουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από το ευρώ, στην προσπάθειά της να αποφύγει τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Γερμανία και «στη δυσκολία της να αποδεχτεί τις όποιες απαιτήσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ίδια εφαρμόζει, για πάνω από μια δεκαετία, μια δύσκολη οικονομική πολιτική προσαρμογής».

Όπως επισημαίνεται, «τα τελευταία χρόνια, οι γερμανικές τράπεζες και βιομηχανίες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για την περίπτωση συνέχισης της ελληνικής κρίσης, καθώς δεν βλέπουν την υλοποίηση σοβαρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ τώρα είναι πιθανή η ανάδειξη ενός νικητή στις εκλογές, που υπερασπίζεται την επιστροφή στις παλιές, αποτυχημένες πρακτικές του κράτους πρόνοιας».

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά το 80% των οικονομολόγων που συμμετείχε σε σχετική έρευνα του Bloomberg», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ενώ άνω του 50% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει ελάφρυνση του χρέους» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται από τη ρητορική που προκαλούσε ανησυχία στους επενδυτές».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πέρυσι έχουν πλέον μειωθεί, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι περισσότερες από τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα», όπως τονίζεται, «παρά την πρόσφατη μετακίνηση του κόμματος σε πιο κεντρώες θέσεις».

Ο Diego Iscaro, οικονομολόγος της IHS Global Insight στο Λονδίνο, εκτιμά ότι «δεν θα είναι ωστόσο το πρώτο κόμμα που θα καταστεί πιο πραγματιστικό μόλις βρεθεί στην εξουσία»

Τέλος, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα σταθερό προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν επαρκεί ωστόσο για να του δώσει αυτοδυναμία» και «σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, μόλις το 15% των ερωτηθέντων οικονομολόγων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος αυξάνεται ωστόσο στο 20% εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ μειώνεται στο 5% στην περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Το 87% των οικονομολόγων δήλωσε επίσης ότι στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτοδυναμία ή όχι, θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο προβάλλεται άλλο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, «εκλογικό μοντέλο της Goldman Sachs δείχνει ότι ο Α. Σαμαράς ενδέχεται να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις».

Όπως σημειώνεται, «μοντέλο της Goldman Sachs για πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις, δείχνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει υψηλότερες πιθανότητες επανεκλογής από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».

Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Λάσε Χόλμπελ Νίλσεν, πρώην αξιωματούχος του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πάνε καλύτερα στην κάλπη απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό» και ότι «η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης».

Η Wall Street Journal και ιστοσελίδες άλλων αμερικανικών ΜΜΕ αναφέρονται στο «αίτημα για ρευστότητα» από ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές Eurobank και Alpha Bank αιτούνται έκτακτη χρηματοδότηση, λόγω αύξησης εκροών καταθέσεων και επικείμενων εκλογών, αλλά σε προληπτική βάση».

«Σε στενούς οικονομικούς όρους, το ελληνικό χρέος φαίνεται αρκετά διαχειρίσιμο σήμερα. Οι πολιτικές είναι που το κάνουν προβληματικό», αναφέρει άρθρο του Στέφεν Φίντλερ στην εφημερίδα Wall Street Journal. Το δημοσίευμα τονίζει ότι πολλοί πολιτικοί στην Ευρωζώνη διαφωνούν με την άποψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει σε ομιλία του την Τρίτη ότι «δεν υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που να νομίζει σοβαρά ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και πρέπει να αποπληρωθεί στο ακέραιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή