ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έξαρση η εποχική γρίπη, γεμάτες οι ΜΕΘ

se-exarsi-i-epochiki-gripi-gemates-oi-meth-2064851

Με ασθενείς με συμπτώματα γρίπης έχουν «γεμίσει» τις τελευταίες ημέρες οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ, καθώς έχουμε μπει για τα καλά στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης και η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών αναμένεται φέτος να είναι «έντονη». Εως χθες το απόγευμα είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 12 θάνατοι λόγω γρίπης ενώ 25 ασθενείς παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών της νόσου.

Συνολικά, από την αρχή της φετινής επιδημίας έως και χθες είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 45 άτομα. Την ίδια στιγμή, σοβαρή καθυστέρηση στη χρηματοδότηση των τριών Κέντρων Αναφοράς της γρίπης παρατηρείται φέτος με αποτέλεσμα τα εργαστήρια που έχουν ευθύνη τόσο τη διάγνωση της νόσου όσο και την επιτήρηση της γρίπης για τη χώρα μας (στελέχη του ιού που επικρατούν, ενδεχόμενες μεταλλάξεις τους, ενδεχόμενη αντοχή σε αντιικά φάρμακα κ.ά.) να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες αντλώντας ιδίους πόρους.

Ως λόγος της καθυστέρησης στη χρηματοδότηση αναφέρεται από τους αρμόδιους ότι δεν έχει εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη σχετική επιχορήγηση στο ΚΕΕΛΠΝΟ.