Παράταση για τη σύνδεση αποχέτευσης στο Θριάσιο

Παράταση για τη σύνδεση αποχέτευσης στο Θριάσιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράταση κατά έξι μήνες της επιδότησης για τη σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης στο Θριάσιο αποφάσισε η ΕΥΔΑΠ. Το μέτρο, που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Σεπτέμβριο για να ενισχύσει τον αριθμό των συνδέσεων στη Δυτική Αττική, έχει μέχρι στιγμής απογοητευτικά αποτελέσματα. Πάντως η ΕΥΔΑΠ αισιοδοξεί ότι, μετά και τον πρόσφατο έλεγχο στα έργα αποχέτευσης στο Θριάσιο, ο κίνδυνος μιας νέας ευρωκαταδίκης απομακρύνεται οριστικά.

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, για την απουσία του οποίου η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2004, λειτούργησε το 2010. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπολειτουργεί, καθώς έπρεπε να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο και να συνδεθούν οι καταναλωτές.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Εργων του υπουργείου Οικονομικών έλεγξε τα δύο βασικά έργα στην περιοχή, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με κοινοτικούς πόρους: τους βασικούς συλλεκτήρες και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων στο Θριάσιο, καθώς και την αποχέτευση ανατολικού και δυτικού τομέα (δευτερεύον δίκτυο).

Οπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου, τα έργα έχουν ολοκληρωθεί, εκτός από ένα τμήμα 7% των δικτύων αποχέτευσης, το οποίο όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του συνόλου. Τα αποτελέσματα των ελέγχων εκτιμάται ότι θα απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης ευρωκαταδίκης για τα λύματα του Θριασίου.

Πάντως, ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης στους δήμους της Δυτικής Αττικής εξακολουθεί να είναι μικρός. Αιτία, το κόστος σύνδεσης (από το κτίριο στον αγωγό που περνά μπροστά από κάθε σπίτι), το οποίο βαρύνει τον καταναλωτή και την περίοδο αυτή είναι δυσβάσταχτο στις περιοχές χαμηλών εισοδημάτων. Ετσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιδότηση 1.500 ευρώ (συν ΦΠΑ) σε όσους υποβάλλουν αίτημα σύνδεσης, την οποία ο καταναλωτής αποπληρώνει με δόσεις σε διάστημα 5 ετών. Στόχος ήταν να συνδεθούν 3.000 κτίρια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί… μόλις 34. Ετσι προ ημερών το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να παρατείνει το μέτρο μέχρι το τέλος Ιουνίου και να απευθυνθεί πιο εντατικά στους κατοίκους της Μάνδρας και της Μαγούλας, όπου οι συνδέσεις είναι ελάχιστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή