Κρίση ασυνεννοησίας για μετανάστες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νωπή την ηχηρή κρίση ασυνεννοησίας μεταξύ δύο «συναρμόδιων» (;) υπουργών για το καθεστώς αντιμετώπισης των νεοεισερχόμεων παράτυπων μεταναστών και τα αναπάντητα ερωτήματα να αιωρούνται (και μετά την αποστρατεία του υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ.), η γενική εικόνα που διαχέεται είναι ότι μάλλον παρακολουθήσαμε ένα επεισόδιο το οποίο θα έχει συνέχειες… Κι αυτό καθώς οι «ρόλοι» του κ. Γ. Πανούση και της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου, επί του πρακτέου, όσον αφορά στη διαχείριση του σύνθετου μεταναστευτικού ζητήματος δείχνουν προσώρας αδιευκρίνιστοι.

Πάντως, όπως δηλώνεται αρμοδίως, ένα πιάτο φαγητό, ένα κατάλυμα για να κοιμηθούν ή έστω ένα μέρος να κάνουν ένα μπάνιο σε συνδυασμό με προγράμματα ενημέρωσης, αλλά και η επίσπευση της εφαρμογής προγραμμάτων επαναπατρισμού, είναι ο άμεσος στόχος του νεοσυσταθέντος υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους αιτούντες άσυλο, αλλά και για τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στη χώρα μας. Από την Αμυγδαλέζα και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης ανά τη χώρα έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα περίπου 1.000 άτομα σταδιακά (σε σύνολο 4.500) από τα οποία 100 ανήλικοι που έχουν μεταφερθεί σε ανάλογες δομές. Οπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εικόνες που δείχνουν μετανάστες να εγκαταλείπονται στην Ομόνοια χωρίς να ξέρουν πού να πάνε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. «Εχουν ενημερωθεί πού μπορούν να απευθυνθούν για να βρουν στήριξη και βοήθεια και έχουν δηλώσει διεύθυνση παραμονής», τονίζουν.

Οι αριθμοί δείχνουν, άλλωστε, ότι η πολιτική του εγκλεισμού των παράτυπων μεταναστών σε κέντρα κράτησης δεν λειτούργησε τελικά αποτρεπτικά, προσθέτουν. Το 2014 καταγράφηκαν 77.000 συλλήψεις μεταναστών, σχεδόν οι διπλάσιες απ’ ό,τι το 2013, εκ των οποίων οι 33.000 ήταν από τη Συρία λόγω του εμφυλίου. Στην Ελλάδα βρίσκονται 597.797 νόμιμοι μετανάστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους οποίους οι 462.319 διαθέτουν άδεια παραμονής και οι 135.478 βρίσκονται σε καθεστώς επανεξέτασης για ανανέωση της άδειας παραμονής τους, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων μηνών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νόμιμοι μετανάστες, 68,44% (409.125), είναι Αλβανοί. Παράλληλα από τις επίσημες αρχές υπολογίζεται ότι 300.000 – 350.000 είναι οι παράτυποι μετανάστες, είτε άνθρωποι που δεν έχουν «χαρτιά» είτε κάποιοι που εξέπεσαν της νομιμότητος λόγω ανεργίας (οπότε δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για να εξασφαλίσουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα).

«Το θέμα δεν είναι αν κάποιοι από τους 4.500 μετανάστες που κρατούνταν βρεθούν εκτός κέντρων κράτησης, αλλά όλοι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση στην εργασία ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας που γεννούν παραβατικότητα, δεν έχουν τα μέσα για να επιβιώσουν και όταν εργάζονται δεν ασφαλίζονται, με τις γνωστές συνέπειες και για τα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζει ο Βασίλης Χρονόπουλος νομικός, πρώην σύμβουλος στο υπ. Εσωτερικών και υπεύθυνος στον τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, μια κοινή υπουργική απόφαση (υπουργείο Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομίας, Εργασίας) έδινε το δικαίωμα σε 18.000 μετανάστες να έρθουν στη χώρα μας για να εργαστούν ως εποχικοί εργάτες στα χωράφια ή στην αλιεία. Πρόκειται για απόφαση που βγαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν ξεκινάει η συγκομιδή βασικών αγροτικών προϊόντων και στόχος είναι οι ξένοι εργάτες να έρθουν οργανωμένα και δηλωμένα, κάτι που συμφέρει και τους αγρότες εφόσον διαθέτουν βιβλία εξόδων – εσόδων. «Εφόσον έχουμε τόσους άτυπους μετανάστες, γιατί δεν προχωράμε στις προσωρινές εξάμηνες άδειες αναβολής απομάκρυνσης με δικαίωμα εργασίας στον αγροτικό χώρο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιστροφής τους αντί της μετάκλησης εποχικών εργατών από το εξωτερικό;», αναρωτιέται ο κ. Χρονόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT