Νέα αντιπαράθεση για τα φαρμακεία

Νέα αντιπαράθεση για τα φαρμακεία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας των φαρμακείων με ωράριο που «θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και θα στηρίζει το μικρό φαρμακείο», προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα χαοτική. Οπως ανέφερε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, «το ωράριο έτσι όπως καθιερώθηκε έχει αποτύχει εν τοις πράγμασι». Κατηγόρησε, μάλιστα, τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο ότι έχουν ανασφάλιστους εργαζομένους. «Δεν έχετε παρά να ζητήσετε τον έλεγχο του ΙΚΑ και των αρμοδίων υπηρεσιών για να δείτε πόσοι ανασφάλιστοι συλλαμβάνονται στα διευρυμένα φαρμακεία», είπε και τόνισε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τους συλλόγους των φαρμακοποιών για να καθιερωθεί ένα νέο ωράριο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες. Οι δηλώσεις αυτές χαροποίησαν τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που τις μετέφρασε ως «επιστροφή» στο προ της απελευθέρωσης ωραρίου καθεστώς. Προβλημάτισαν όμως τους εκπροσώπους φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο, που σε ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν τα οφέλη του για το κοινό και τον κλάδο.

Ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι φαρμακοποιοί θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους και την κάλυψη των αναγκών τους όλο το 24ωρο, με την ισότιμη αντιμετώπιση των φαρμακείων είτε βρίσκονται σε κεντρικά είτε σε απομακρυσμένα σημεία μέσα από ένα ανεπτυγμένο και αποτελεσματικό σύστημα εφημεριών».

Οι εκπρόσωποι των «διευρυμένων» φαρμακείων αντέκρουσαν τις κατηγορίες του υπουργού περί ανασφάλιστης εργασίας. Οπως δήλωσε η κ. Μαίρη Λυβίζου, προσωρινή πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος – Φ.ΑΝ.Ι.Ε, «επειδή τα φαρμακεία που λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο έχουν προσφέρει 2.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο διάστημα, θεωρούμε ότι η παρατήρηση του κ. υπουργού δεν αφορά εμάς», ενώ υπενθύμισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ  του  διευρυμένου  ωραρίου. Σύμφωνα  με την κ. Λυβίζου, τις αρχές του Φ.ΑΝ.Ι.Ε. «υιοθετούν 2.000 φαρμακοποιοί» και το Ινστιτούτο  εκπροσωπεί «τις αγωνίες  4.000  εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΦΣ ζητεί την κατάργηση της απελευθέρωσης του ωραρίου, ακόμα και με την αρχική της μορφή (διεύρυνσή του τα Σάββατα και τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης). Στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε., πάντως, τα φαρμακεία είναι ανοικτά το Σάββατο, ενώ διαδεδομένο είναι και το διευρυμένο ωράριο. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Φ.ΑΝ.Ι.Ε., στην Αυστρία τα φαρμακεία είναι ανοικτά καθημερινές 8 π.μ. – 6 μ.μ. και το Σάββατο 8 π.μ. – 12 το μεσημέρι. Στη Γαλλία, τις καθημερινές λειτουργούν 8 π.μ. με 8 μ.μ., ωστόσο υπάρχουν και φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο ακόμη και με 24ωρη λειτουργία 7 ημέρες την εβδομάδα. Στη Γερμανία υπάρχει ελεύθερο ωράριο για τα φαρμακεία, που ακολουθούν συνήθως τις ώρες καταστημάτων, αλλά μπορεί κανείς να βρει φαρμακείο ανοικτό έως τα μεσάνυχτα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ωράριο δεν είναι προκαθορισμένο. Τα φαρμακεία κάνουν αίτηση για ωράριο στο αρμόδιο τμήμα Υγείας (NHS Primary Care Trust). Στη Μαδρίτη της Ισπανίας ισχύει ένα ελάχιστο ωράριο για καθημερινές (9.30 π.μ. – 1.45 μ.μ. και 5.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ.) και Σάββατο (10 π.μ. – 1.45 μ.μ.) και τρεις κατηγορίες διευρυμένου ωραρίου. Στην Ιταλία, σε μεγάλες πόλεις (Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία) υπάρχουν φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, ενώ στην Πορτογαλία τα φαρμακεία λειτουργούν ως εξής: 9 π.μ. – 1 μ.μ. και 3 μ.μ. – 7 μ.μ. και Σάββατο: 9 π.μ. – 1 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή