Κινδυνεύουν τα κονδύλια Ε.Ε. για μετανάστευση

Κινδυνεύουν τα κονδύλια Ε.Ε. για μετανάστευση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οικονομική κατάρρευση απειλείται το σύστημα διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης της χώρας. Οπως πληροφορείται η «Κ», οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (αφορά την περίοδο 2014-2020) έχουν παγώσει και πλέον είναι άμεσος ο κίνδυνος να διακοπεί η ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων μετά την 30ή Ιουνίου, ημερομηνία που λήγει η ισχύς του προηγούμενου χρηματοδοτικού προγράμματος. Ως αιτία του προβλήματος περιγράφεται η αδρανοποίηση της διαχειριστικής αρχής που λειτουργούσε υπό την ομπρέλα του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αντικατάστασή της από νέα που θα λειτουργεί υπό το νεοσυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πρόκειται να διακοπεί την 30ή Ιουνίου, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για τη συνέχισή του από την 1η Ιουλίου και έπειτα. Το πρόγραμμα του ΔΟΜ χρηματοδοτείτο με 13 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και (για το τρέχον έτος) προέβλεπε εθελοντικές επιστροφές 6.000 αλλοδαπών στις χώρες προέλευσής τους. «Για το διάστημα μετά την 30ή Ιουνίου», εξήγησε στην «Κ» ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος του ΔΟΜ, «δεν έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση και πλέον εκτιμούμε ότι τουλάχιστον ώς τον Δεκέμβριο του 2015 θα βρισκόμαστε σε χρηματοδοτικό κενό». Αποκάλυψε μάλιστα ότι, σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, υπέβαλε αίτημα προς τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ούτως ώστε η συνέχιση του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια που διατίθενται για τη χρηματοδότηση εκτάκτων αναγκών.

Ερωτηθείς σχετικά αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε χθες στην «Κ» ότι οι νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν τη συγκρότηση της νέας διαχειριστικής αρχής προβλέπεται να διευθετηθούν με ειδικές ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον «νόμο Κατρούγκαλου» (για επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων), που προωθείται προς ψήφιση. Προσέθεσε ότι η νέα διαχειριστική αρχή θα χρειαστεί να λάβει πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο κατέληξε λέγοντας ότι «δεν έχουν χαθεί προθεσμίες προκειμένου η Ελλάδα να εξασφαλίσει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Στο μεταξύ, ραγδαία είναι η μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που απελαύνονται από την Αστυνομία. Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των αλλοδαπών που απελαύνονται έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 60%. Οπως εξηγούν, μετά την απελευθέρωση των μεταναστών που είχαν συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ο αριθμός των υπό απέλαση αλλοδαπών. «Εως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μέχρι να εξασφαλίσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα από τις προξενικές αρχές των χωρών τους συμπληρώνουν το εξάμηνο της κράτησης και πλέον υποχρεούμαστε να τους αφήσουμε ελεύθερους», εξηγούν από την ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτουν ότι οι διπλωματικές αρχές όλων σχεδόν των χωρών προέλευσης των μεταναστών αρνούνται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή