Πρωτιά για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλόγες

Πρωτιά για την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλόγες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερδισμένη των φοιτητικών εκλογών είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καθώς καταφέρνει να διατηρεί τη δυναμική της ακόμη και σε μία περίοδο που η ΝΔ βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, η Πανσπουδαστική της ΚΝΕ επιβραβεύεται για την στάση της με την δεύτερη θέση.

Στον αντίποδα, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΕΝ δεν ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την νίκη του μητρικού κόμματος στις εθνικές εκλογές. Παραμένει τελευταία μεταξύ των μεγάλων παρατάξεων. Προκύπτει δηλαδή ότι οι φοιτητές δεν επικρότησαν την ΑΡΕΝ, για την στάση της στα τελευταία γεγονότα στα πανεπιστήμια (π.χ. καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς) ενώ οι φοιτητές δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική παράταξη ούτε και οι προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Βέβαια, όλες οι φοιτητικές παρατάξεις «αφαίμαξαν» την παραπαίουσα ΠΑΣΠ που έπεσε στην τέταρτη θέση, μετά την ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ειδικότερα, η προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διατήρησε την πρωτιά για 29η συνεχόμενη χρονιά, ενώ τη δεύτερη θέση εδραίωσε η Πανσπουδαστική Κ.Σ του ΚΚΕ ενισχύοντας τα ποσοστά της. Στην τρίτη θέση, βρέθηκε η ΕΑΑΚ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στην τέταρτη η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), η οποία απώλεσε σημαντικό μέρος των δυνάμεών της, ενώ την πέμπτη θέση κατέλαβε η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνοντας, ελαφρώς, τα ποσοστά της σε συγκριτικά με πέρυσι. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα. Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 100.000 φοιτητές, το 50% του συνόλου των ενεργών φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Βέβαια, όπως κάθε χρόνο οι φοιτητικές παρατάξεις δεν συμφώνησαν στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων. Έτσι, για τα πανεπιστήμια τα αποτελέσματα, με βάση κάθε παράταξη είναι τα ακόλουθα:

– Το ποσοστό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ήταν στο 43,76% σύμφωνα με την ίδια, 37,78% (στα ίδια μ,ε πέρυσι) σύμφωνα με την ΠΚΣ (ΚΚΕ) και 36% (-0,4% σε σύγκριση με πέρυσι) σύμφωνα με την ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ).

– Η ΠΚΣ πήρε 19,3% (+0,92%) σύμφωνα με την ίδια, 18,53% σύμφωνα με την ΔΑΠ και 20,2% (+1,1%) σύμφωνα με την ΑΡΕΝ.

– Η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) πήρε 12,78% σύμφωνα με την ΔΑΠ, 13,31% (+0,34%) σύμφωνα με την ΠΚΣ και 14,3% (-0,1%) σύμφωνα με την ΑΡΕΝ.

– Η ΠΑΣΠ πήρε 10,35%  σύμφωνα με τη ΔΑΠ, 11,18% (-3,47%)  σύμφωνα με την ΠΚΣ και 9,6% (-3,7%) σύμφωνα με την ΑΡΕΝ.

– Η ΑΡΕΝ πήρε 6,88% από τη ΔΑΠ, 7,42% (+1,21%) από την ΠΚΣ, ενώ η ίδια δίνει στον εαυτό της 9,1% (+1,6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή