Στο ΣτΕ η αναδρομική περικοπή εφάπαξ της «Εθνικής Ασφαλιστικής»

Στο ΣτΕ η αναδρομική περικοπή εφάπαξ της «Εθνικής Ασφαλιστικής»

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μή της αναδρομικής περικοπής του εφάπαξ στους υπαλλήλους της Εθνικής Ασφαλιστικής οι οποίοι υπάγονται στο αλληλοβοηθητικό ταμείο πρόνοιας προσωπικού "Η Εθνική".

Οι περικοπές στο εφάπαξ των υπαλλήλων είναι της τάξης του 55%-95% και έγιναν με υπουργική απόφαση τον Μάρτιο του 2014. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγε υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αξίωνε εφαπαξ 242.126 ευρώ.

Το Ταμείο αρνήθηκε να καταβάλει το εν λόγω ποσό επικαλούμενο την αναδρομική τροποποίηση του καταστατικού του που έγινε με την επίμαχη υπουργική απόφαση και αντί του ποσού αυτού της εδωσε  25.127 ευρώ. Στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ η υπάλληλος υποστηρίζει οτι η αναδρομική περικοπή του εφάπαξ είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς η  μείωση του εφάπαξ δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ το ασφαλιστικό του κεφάλαιο έχει σχηματιστεί αποκλειστικά από εισφορές  των μελών του και έχει αμμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή