Επανατοποθέτηση ζητούν οι γιατροί

Επανατοποθέτηση ζητούν οι γιατροί

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με την παρούσα ζητώ την κατ’ εφαρμογή των άρθρων 14 επ. Ν. 4325/2015 επαναφορά μου στη θέση την οποία κατείχα πριν τεθώ σε διαθεσιμότητα, με τους ίδιους όρους εργασίας στον ΕΟΠΥΥ, άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην ως άνω Υγειονομική Περιφέρεια». Αυτή η διατύπωση υπάρχει στην αίτηση που καλούνται –κατόπιν παρότρυνσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)– να συμπληρώσουν και να καταθέσουν έως αύριο, σε ΕΟΠΥΥ και ΥΠΕ, πρώην γιατροί ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν πέρυσι την άνοιξη, με αφορμή την ίδρυση του ΠΕΔΥ. Με τον τρόπο αυτό η Ομοσπονδία πιέζει να εφαρμοστεί ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου για την επαναφορά στην ενεργό υπηρεσία και των απολυμένων γιατρών. Οπως αναφέρεται, μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, «κατά τη γνώμη των νομικών της ομοσπονδίας, ο νόμος είναι εφαρμοστέος και σε αυτούς (σ.σ.: γιατρούς), και σε κάθε περίπτωση ο τυχόν αποκλεισμός τους δεν έχει συνταγματικό έρεισμα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Ψυχάρης, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας είναι σε “κακό χάλι” και η επαναφορά των γιατρών είναι ο μοναδικός τρόπος για να λειτουργήσει ξανά». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο, οι περίπου 5.000 γιατροί των μονάδων ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν να επιλέξουν είτε τα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε να εργαστούν στις μονάδες του ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Στο ΠΕΔΥ δήλωσαν ότι συνεχίζουν σχεδόν οι μισοί. Οι υπόλοιποι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και απολύθηκαν. Ετσι, πολλές μονάδες έχουν μείνει με ελάχιστο προσωπικό. Οπως αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Ψυχάρης, στην Ξάνθη έμεινε μόλις ένας γιατρός από 20 που ήταν παλιότερα, σε όλο τον Βύρωνα δεν υπάρχει ούτε ένας καρδιολόγος από 3 που δούλευαν στις μονάδες ΕΟΠΥΥ, και στην Κάλυμνο των 16.000 κατοίκων έχουν μείνει οι δύο από τους οκτώ γιατρούς ΕΟΠΥΥ. «Το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα χρειαστεί να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον 3-4 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορούν να επανέλθουν οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν τις ανάγκες», τονίζει ο κ. Ψυχάρης.

Εν τω μεταξύ, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας εργαζομένων και γιατρών, την οποία στηρίζει με στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως και τη λήξη του ωραρίου, και η ΑΔΕΔΥ. Οι υγειονομικοί περιγράφουν μια κατάσταση «εκτός ελέγχου» στο ΕΣΥ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή