ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα προφίλ των social media που υπόσχονται κέρδη από στοίχημα

ΕΛ.ΑΣ: Προσοχή στα προφίλ των social media που υπόσχονται κέρδη από στοίχημα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσοχή των πολιτών σχετικά με την ύπαρξη απατηλών προφίλ παράνομου στοιχηματισμού σε υπηρεσίες και ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εφιστά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει πως πως οι χρήστες των social Media θα πρέπει να προσέχουν αρκετά την ύπαρξη επιδέξιων απατεώνων, οι οποίοι τους προτείνουν να στοιχηματίσουν χρήματα σε αγώνες, προσφέροντας αποδόσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές των κρατικών εταιρειών, ή των γνωστών ιστοσελίδων που ασχολούνται με τον χώρο του στοιχηματισμού.

Οι διαχειριστές αυτών των προφίλ δηλώνουν ότι κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα και προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Επίσης, υπόσχονται και κέρδη μέσω υποτιθέμενων πληροφοριών για στημένα παιχνίδια, έναντι πάντα χρηματικής αμοιβής και οικονομικού οφέλους, με σκοπό την εξαπάτηση των χρηστών του διαδικτύου. Στη συνέχεια, για την υποτιθεμένη έγκυρη πληροφόρηση που παρέχουν, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες την κατάθεση χρημάτων, είτε μέσω συστημάτων και εταιριών ηλεκτρονικών πληρωμών σε λογαριασμούς κυρίως του εξωτερικού, είτε με τη χρήση κωδικών ηλεκτρονικής πληρωμής και προπληρωμένων καρτών, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Οι ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου, αφού πείθονται και αποστέλλουν τα ποσά που τους έχουν ζητηθεί, ουδέποτε παραλαμβάνουν τα χρήματα που κέρδισαν από σωστές προβλέψεις ή την επιστροφή των ποσών που κατέβαλαν, σε περίπτωση λανθασμένων προγνωστικών αποτελεσμάτων.

Επισημαίνεται ότι τα απατηλά αυτά προφίλ χρήζουν μεγάλης προσοχής, αφού υποστηρίζουν ψευδώς πως κατέχουν εμπιστευτική πληροφόρηση για συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως ποδοσφαιρικών αγώνων. Προτρέπουν, δε, τους ενδιαφερόμενους χρήστες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν διάφορα ποσά και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

-Να μην ανταποκρίνονται και να μην πείθονται σε ανάλογες προτροπές ή διαφημίσεις.

-Να αναφέρουν άμεσα ανάλογα προφίλ, μέσω της σχετικής διαδικασίας στο εκάστοτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

-Να μην αποστέλλουν κανένα ποσό για τέτοιο σκοπό, καθώς πρόκειται για απατηλή διαδικασία.

-Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.

-Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου – Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς – ΡΙΝ) δεδομένα.

-Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αφού αυτό, πέραν από τη δίωξη των δραστών, μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο παράνομος στοιχηματισμός αποτελεί ποινικά αξιόποινη πράξη και για αυτούς που διοργανώνουν, αλλά και για αυτούς που συμμετέχουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή