Βραβεία Γαστρονόμου 2015: Βραβεύτηκαν άνθρωποι με όραμα και πάθος

Βραβεία Γαστρονόμου 2015: Βραβεύτηκαν άνθρωποι με όραμα και πάθος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί παρά να είναι υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου» ξεκαθάρισε, παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η κ. Μαρία Λαζαράκη, ενώ η κ. Εφη Χριστοπούλου τόνισε ότι ο δρόμος της ποιότητας είναι ο μόνος για το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι δύο γυναίκες, δημόσιοι υπάλληλοι, έλαβαν φέτος το Tιμητικό βραβείο Ποιότητας του περιοδικού Γαστρονόμος της «Κ» για την επιστημονική φροντίδα με την οποία περιέβαλαν την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Μια ζεστή βραδιά, με μικρά τρυφερά ενσταντανέ μιας αλλιώτικης Ελλάδας που υπάρχει και αναπτύσσεται, έχει μόλις ξεκινήσει στη σκηνή του αμφιθεάτρου του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Για όγδοη συνεχή χρονιά τα βραβεία έλαβαν άνθρωποι που μοχθούν, με όραμα, πάθος, ήθος.

Για όποιον έχει γευτεί τα προϊόντα από τα οικολογικά αγροκτήματα Καραμάνου, το βραβείο Βιοκαλλιέργειας μοιάζει φυσική συνέπεια. Η Σοφία και ο Θανάσης Καραμάνος άνοιξαν τον δρόμο σε πολλούς. Ενα ταπεινό ευχαριστώ τούς απηύθυνε ο βιοκαλλιεργητής Γιάννης Μέλος, παραδίδοντάς τους το βραβείο.

Το στίγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης, όπως και όλων των βραβευμένων του Γαστρονόμου, έδωσε ο διευθυντής των περιοδικών Εκδόσεων της «Κ», κ. Σωκράτης Τσιχλιάς, μιλώντας στην έναρξη της τελετής απονομής των Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου: «Δεν έχουμε εκτάσεις, δεν μπορούμε να παράγουμε φθηνό προϊόν σε καλή ποιότητα, αλλά μπορούμε ακολουθώντας ορθές καλλιεργητικές και παραγωγικές πρακτικές, να δημιουργούμε προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Χρειάζεται μέθοδος, συνέπεια και συνέχεια, ώστε τα σημερινά βήματα να γίνουν άλματα».

Ενας από τους φετινούς βραβευμένους επιχειρηματίες, πάντως, έκανε πρώτα το άλμα. Ο Γιώργος Κοροπούλης (βραβείο Ελαιολάδου) τοποθέτησε το βιολογικό ελαιόλαδο Μαλέας από τη Λακωνία πρώτα στα Harrods και μετά στα ελληνικά μαγαζιά. Ο καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας των Πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και της Κοπεγχάγης, Κων. Καραντινινής, πέταξε στην Ελλάδα ειδικά για να απονείμει το βραβείο Καινοτομίας σε έναν συνεταιρισμό, τον ΘΕΣγάλα, που πουλάει φρέσκο γάλα μέσω ΑΤΜ Γάλακτος 24 ώρες το 24ωρο στη Λάρισα. Το βραβείο παρέλαβε ο Θανάσης Βακάλης.

Τις παίνευε για τα φοβερά γλυκά κουταλιού τις «Γουμένισσες» η μαγείρισσα-δασκάλα της ελληνικής κουζίνας και παράδοσης, Εύη Βουτσινά. Το ομώνυμο βραβείο πήρε φέτος η ιδρύτρια της επιχείρησης, Δήμητρα Δάρτση. Το βραβείο Προϊόντος Ευρείας Καταναλώσεως κέρδισε η «Μέλισσα» με τα ζυμαρικά της και το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων, το Τυροκομείο Αφών Τζουρμπάκη.

Μια επίσκεψη στο «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης» για να καταλάβει κανείς την πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, παραδίδοντας το βραβείο Καταστήματος.

Η ομάδα «Wines of Athens» για την τόλμη της να αναβιώσει και να αναδείξει τον αττικό Αμπελώνα και την ποικιλία Σαββατιανό κέρδισε το βραβείο Ποτού, ενώ το φετινό βραβείο Παραγωγής Κρέατος απονεμήθηκε στη βιολογική φάρμα Προδρομίτη. Οι σεφ του Γαστρονόμου αποφάνθηκαν ότι το ρύζι «Αχελώου» κάνει το καλύτερο πιλάφι και έτσι η επιχείρηση έλαβε το βραβείο Ρυζιού και Οσπρίων. Το βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» φέτος έλαβε ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση» που παράγει το ΠΟΠ αυγοτάραχο Μεσολογγίου.

Τα εδέσματα των σεφ του Γαστρονόμου με τα βραβευμένα προϊόντα στο τέλος της βραδιάς απέδειξαν ότι οι βραβευθέντες είναι άξιοι παραγωγοί διακεκριμένων προϊόντων.

Τα βραβεία

  • Τιμητικό Βραβείο Εφη Χριστοπούλου, Μαρία Λαζαράκη
  • Βραβείο «Εύη Βουτσινά» «Οι Γουμένισσες»
  • Βραβείο Καινοτομίας Α.Σ. ΘΕΣγάλα
  • Βραβείο Βιοκαλλιέργειας Οικολογικό Αγρόκτημα Καραμάνου
  • Βραβείο προϊόντος ευρείας καταναλώσεως Mακαρονοποιία «Μέλισσα – Κίκιζας»
  • Βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων Τυροκομείο Αφών Τζουρμπάκη
  • Βραβείο παραγωγής ελαιολάδου «Μαλέας»
  • Βραβείο Ποτού «Wines of Athens»
  • Βραβείο παραγωγής ρυζιού και οσπρίων «Αχελώος»
  • Βραβείο παραγωγής κρέατος Φάρμα Προδρομίτη
  • Βραβείο Καταστήματος Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης
  • Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» Αλιευτικός συνεταιρισμός «Αναγέννηση»

Δείτε σε pdf  "Τα εδέσματα και τα ποτά της γιορτής" αλλά και τους "σεφ"  του Γαστρονόμου!

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή