«Μένουμε Ευρώπη» ξανά στο Σύνταγμα

«Μένουμε Ευρώπη» ξανά στο Σύνταγμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα αντιμετώπισαν χθες οι πολίτες που πήγαν στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουν στη δεύτερη διαδήλωση μέσα σε τέσσερις ημέρες, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Μία ολιγάριθμη ομάδα νεαρών ακροαριστερών, ατόμων που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τα δεινά της δικτατορίας και δεν έχουν κανένα βίωμα από τη δεκαετία του ’40, υποδέχθηκαν τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές με κραυγές για το Μελιγαλά (όπου, όπως φώναζαν, «έγινε μισή δουλειά») και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και συνθήματα όπου τους συνέκριναν με ρουφιάνους των Ες-Ες και άλλα αποτρόπαια.

Η επιθετική τους παρουσία παραλίγο να οδηγήσει σε συμπλοκή με τους υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη». Η παρουσία των ΜΑΤ απέτρεψε τον εκτροχιασμό της κατάστασης πέρα από την ανταλλαγή ύβρεων. Λίγο μετά τις 7.30, η μικρή ακροαριστερή αντισυγκέντρωση κατευθύνθηκε προς την Πανεπιστημίου με τη συνοδεία των ΜΑΤ. Η διογκούμενη μάζα των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών τους ξεπροβόδισε με εντονότατες αποδοκιμασίες, γιουχάροντας και αποκαλώντας τους φασίστες. «Hρθα εδώ να διαδηλώσω για την ομόνοια, την Ευρώπη. Τι θέλουν αυτοί, να πάμε ξανά σε εμφύλιο;» είπε στην «Κ» ένας εκ των παρισταμένων, που είχε γεννηθεί στα χρόνια της Κατοχής. «Μόνο εντός της Ευρώπης μπορούμε να έχουμε δημοκρατία» συμπλήρωσε ο 35χρονος Γιάννης, λογιστής στο επάγγελμα, προσθέτοντας ότι «είναι το μόνο αντίδοτο στον κοτζαμπασισμό».

Ο κόσμος –περίπου 10.000, τραπεζικοί υπάλληλοι, επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, καταστηματάρχες, φοιτητές– ανέμιζε ελληνικές και ευρωπαϊκές σημαίες, ύψωσε πλακάτ υπέρ της παραμονής  στην  Ενωμένη Ευρώπη, και εύλογα συζητούσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στους απλούς πολίτες ήταν και πολλοί βουλευτές και άλλα αναγνωρίσιμα άτομα από τον χώρο των τεχνών και της διανόησης. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη, που καταχειροκροτήθηκε. Αισθητή ήταν η παρουσία των εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ οι οποίοι, όπως και προεκλογικά, έχουν κατακλύσει εδώ και λίγες μέρες την Αθήνα. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η διαφορά με τη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση της Κυριακής, όταν –σε αντίθεση με χθες– επετράπη στους διαδηλωτές να ανέβουν στο προαύλιο της κύριας εισόδου της Βουλής.

Το ήρεμο κλίμα βέβαια δεν διήρκεσε μέχρι τέλους. Λίγο μετά τις 9, ομάδα ακροαριστερών, ορισμένοι με κουκούλες, επιτέθηκαν στη συγκέντρωση με φωτοβολίδες και μπουκάλια. Ενας εξ αυτών έπεσε στα χέρια των συγκεντρωμένων και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων για να αποφευχθεί ο ξυλοδαρμός του. Λίγο αργότερα, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας μετέφεραν προσαχθέντες μπροστά από τα ανθοπωλεία στη Βασιλίσσης Σοφίας, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση έτρεχαν δίπλα τους, φωνάζοντας «φασίστες με κουκούλες».

Δείτε τη δήλωση Μητσοκτάκη στο Σύνταγμα:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή